10.4 C
Zvornik
23. април 2024.

Saveti za zaposlene mame: Rad od kuće i briga o deci

Preplitanje roditeljskih i poslovnih obaveza predstavlja veoma aktuelnu temu u kontekstu brzog savremenog stila života, koji podrazumeva povišene standarde u oba domena. Izmenjeno tržište rada i automatizacija poslovnih procesa dovodi do velikih zahteva da zaposleni intenzivno rade na svojoj efikasnosti i idu u korak sa ubrzanim tokovima rada koji moderne tehnologije omogućuju.

S druge strane, savremeno doba jednako donosi i potrebe za dodatnom opreznošću u odgoju dece, počev od toga što moderni roditelji pored vaspitavanja i učenja deteta u vezi sa tradicionalnim društvenim kontekstima, moraju imati na umu i edukaciju dece u vezi sa virtuelnim svetom, pa do izmenjenog pristupa formalnom i neformalnom obrazovanju i aktivnostima najmlađih.

Danas prepoznajemo dva osnovna tipa zaposlenih mama, koje se među sobom razlikuju po vrsti poslovnog angažmana i oblika brige o deci. Ovo su mame koje rade iz kancelarije i u toku svog radnog vremena prepuštaju brigu o svojoj deci vaspitačicama, dadiljama ili bakama, a zatim i mame koje rade od kuće i neprestano se nalaze na granici između poslovnog i privatnog života. Svim zaposlenim mamama je zajedničko preispitivanje da li njihovo roditeljstvo trpi zbog radnih obaveza, a budući da je sve više mama koje rade od kuće, fokusiraćemo se pre svega na njih. Ukoliko ste i vi među mamama koje svakodnevno žongliraju majčinstvom i poslovnim obavezama, u tekstu koji sledi možete pronaći nekoliko saveta u vezi sa organizacijom vremena i taktikama kojima možete naposletku postići bolji kvalitet svakodnevnog života i rada.

Svakodnevni izazovi

Globalna pandemija virusa korona je dovela do toga da rad od kuće biva sve češća praksa, naročito ukoliko su zaposleni mame sa malom decom. Dok je ovakva organizacija rada svakako dobar korak u smislu doprinosa suzbijanju pandemije, ona istovremeno donosi sasvim novu paletu izazova za majke i decu. Dok deca teško razumevaju činjenicu da je majka fizički prisutna, a nije u situaciji da im posveti punu pažnju u toku svog radnog vremena, mame će se boriti sa osećajem griže savesti i utiskom da jedva postižu minimum i u domenu rada i u domenu roditeljstva. Na prvom mestu je bitno da budete svesni da vi zapravo svakodnevno činite čudo i nesumnjivo je vaša efikasnost na visokom nivou, budući da radite više izuzetno zahtevih poslova istovremeno. S druge strane, postoje određeni načini da organizujete svoj dom i svoje vreme, ne biste li sebi olakšali svakodnevicu.

mOY7y8Y

Radni prostor za zaposlene mame

Kao prvi korak ka boljoj organizaciji, odredite kutak u svome domu koji ćete smatrati kućnom kancelarijom u toku radnog vremena, ne biste li fizički odvojili svoje dve uloge, te opremite ovaj prostor neophodnim sredstvima za rad. Budući da radite od kuće, opredelite se za neku od solucija koje nude različiti internet paketi, ne biste li sebi osigurali neometan tok rada, neovisno o tome da li su drugi članovi domaćinstva istovremeno aktivni na internetu preko drugih uređaja. Obezbedite sebi osnovni kancelarijski materijal i dobar računar sa adekvatnom periferijom, a ukoliko su vaša deca mala i ne mogu biti bez nadzora, postavite u vaš vidokrug prilagođen prostor za njihovo igranje i boravak. Dobro je da deci ponudite igračke koje su edukativnog karaktera, kako iz razloga što želite da vaše dete provede kvalitetno vreme i unapređuje svoje veštine i znanja, tako i zbog toga što ovakve igračke traže fokus i pažnju deteta, te samim time i vama omogućuju da se usredsredite na rad. Ukoliko su vaša deca veća i prate online nastavu, možete deliti ovaj prostor sa njima na drugačiji način, prilagodivši ga i detetovim školskim obavezama. U tom slučaju je svakako najbolje da se odlučite za tip konekcije koji će zasigurno omogućiti da dete neometano prati nastavu dok vi radite. Na našem tržištu se za ove svrhe pokazuje kao najbolji optički internet, budući da podrazumeva najbržu i najstabilniju konekciju.

Rad od kuće i kućni poslovi

Kada mama radi od kuće često dolazi u situaciju da se na njeno pristustvo ukućani oslanjaju u pogledu kućnih poslova, pripreme obroka i slično. S jedne strane, jasno je da ćete svojoj deci obezbediti doručak, užinu i ručak, te i da ćete eventualno presvući dete i obrisati pod po kojem je možda prosulo čašu vode. Savet je da dalje od toga u pogledu kućnih poslova ne idete, a u ovome će vam mnogo pomoći odvojena kućna kancelarija. Svoje radno vreme tretirajte kao radno vreme u tradicionalnoj kancelariji u onoj meri u kojoj je to moguće i nemojte upadati u zamku da pravite pauze ne biste li stavili veš u mašinu. Na ovaj način ćete samo poremetiti svoju koncentraciju i naštetiti svojoj produktivnosti u pogledu posla, te zamislite da ste u datom trenutku fizički van kuće. Kao i svaka zaposlena mama, morate se osloniti i na neke trikove i uspostaviti određeni sistem, ne biste li dobrom organizacijom postigli da radni zadaci budu blagovremeno izvršeni, a ručak na vreme na stolu. Kuvajte unapred, veče pre ili za više dana odjednom, a namirnice nabavljajte planski, tako da od njih možete brzo napraviti hranljive obroke za doručak i užine vaših mališana.

d22z4Kh

Vreme za sebe i decu

U vezi sa prethodno otvorenom temom kućnih poslova, od njih možete takođe napraviti priliku za zajedničko vreme sa decom, koja bi vam mogla pomoći pri slaganju veša, propraćenom ćaskanjem i šalama, a recimo peglanje pretvorite u vreme za sebe i pustite omiljenu seriju. Iako bi nesumnjivo bilo bolje da tokom slobodnog vremena budete oslobođeni bilo kakvih obaveza, zaposlene mame ponekad moraju da pronađu međurešenja i pokušaju da osmisle prostor za relaksaciju i u ovakvim prilikama. Nakon što zaključite svoj radni dan, fokusirajte se na to da vreme koje provedete sa decom i supružnikom bude što kvalitetnije. Inicirajte aktivnosti, šetnje, filmske večeri i društvene igre. Neretko će se dešavati da zaspite kada i deca, što je zapravo dobro jer ćete od dobrog sna svakako imati benefita, ali u toku onih večeri kada se to ne desi, stavite masku na lice i pustite muziku koja vas reklaksira ili se ušuškajte sa partnerom i gledajte zanimljiv film, jer ste nesumnjivo zaslužili te trenutke za sebe. Razmišljanje o obavezama ostavite za novo jutro, a slobodno vreme usmerite ka svojim potrebama.

Ukoliko pristupite organizaciji svojih dana sa pozitivnim stavom i sa sistemom koji će ići u prilog vašoj efikasnosti na svim poljima, zasigurno ćete uspeti da iznesete svoje radne dane kao pravi heroj, kakav jeste.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se