1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Procesna laboratorija „Alumine“: 400.000 hemijskih analiza!

Procesna laboratorija je sastavni dio sektora Kontrola kvaliteta u kompaniji „Alumina“. Ovaj vrijedan kolektiv čini 43 radnika, uglavnom laboranata, te uzorkivača, kao i četiri diplomirana inženjera hemijske tehnologije. Ovdje se rade hemijske analize iz proizvodnje glinice, hidrata, zeolita, finoprecipitiranih hidrata, specijalnih zeolita, silika gela i analize pogonskih voda.

U posljednjih nekoliko godina došlo je do značajnog podmlađivanja ovdašnjeg kadra, te prijema novih radnika s obzirom na sve veći obim posla, prije svega broj hemijskih analiza koje se ovdje svakodnevno rade.

DSC 1186 2

Ljubaznost i čistoća radnih prostorija, prvi su utisci koji se nameću, kad kročite u Procesnu laboratoriju. Saznajemo da se ovdje mjesečno uradi više od 30.000 redovnih i vanrednih analiza.

-Naši laboranti su u toku 2021. godine uradili blizu 400.000 različitih analiza – kazuje diplomirani inženjer hemijske tehnologije Zorica Stević, rukovodilac Procesne laboratorije.

Posao u laboratoriji zahtjeva izuzetnu obučenost, pedantnost, metodičnost, savršen i prilježan odnos prema radu, stručnost i iskustvo, koji su, jednostavno, garancija uspjeha rada ovog dijela procesa rada.

-Radi se neprestano svih 24 sata, kontrolišemo veliki broj uzoraka, praktično kompletan proces proizvodnje. Analize koje mi dobijemo, veoma su bitne za dalji proces proizvodnje i kvalitet naših proizvoda – dodaje Stević.

DSC 2777 2

U laboratoriji za proizvodnju je smjenski rad. Odgovornost laboranata je velika kad se rade analize, ali, kažu ovdje, toga su svjesni i svoj posao izvršavaju sasvim odgovorno i bez pogovora.

Zorica Radovanović je smjenovođa, sa radnim stažom od  tri i po decenije.

-Ovdje nema kalkulacija. Analize moraju da budu tačne i na vrijeme – ističe Zorica, koja ima samo riječi hvale za mlađe koleginice.

Iako je sav radni vijek provela u smjenama, Zorica se ne žali. Priznaje, nema umora. Kaže, nije joj teško, jednostavno navika je ono što karakteriše i određuje način njenog života i prilagođavanja obavezama.

Ljiljana Mašić je više od pet godina u laboratoriji. Dugo je, kaže, čekala posao u struci.

-Radila sam šest godina na drugim radnim zadacima u fabrici.  Rad u smjenama, objašnjava, ne pada joj teško, jer je, kako kaže,  dočekala da radi posao koji voli i koji joj predstavlja zadovoljstvo.

DSC 2813 2

Sličnih godina staža u Procesnoj laboratoriji ima i Aleksandra Ćetković. Trenutno je preokupirana analizom pogonskih voda.

-Naš posao je veoma odgovoran,  svaka analiza zaslužuje maksimalnu posvećenost – kaže Ćetković, a njene riječi potvrđuje i koleginica Milana Unković.

-Posao je dinamičan, nema razlike da li je dnevna ili noćna smjena,  analize moraju da se rade – reći će ova mlada radnica.

Sa kontrolnih mjesta uzorkivači donose nove uzorke. Laboranti požuruju sa novim analizama. Radna i prijatna atmosfera odiše na svakom koraku.

U proteklom periodu rad Procesne laboratorije prati i nabavka instrumentalne tehnike, odnosno adekvatne opreme. Očekuju da se trend osavremenjavanja i modernizacije laboratorije nastavi i u narednom periodu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se