18.1 C
Zvornik
12. април 2024.

Ljudi na samrti „gledaju“ najvažnije trenutke života

Neposredno pred smrt mozak, možda, emituje podsjećanje na važne životne događaje umiruće osobe, navode naučnici koji su prvi put snimili mozak čovjeka na samrti.

Prvi put u istoriji, naučnici su snimili aktivnost umirućeg ljudskog mozga, otkrivši da pokazuje iste obrasce kao i tokom sna, pamćenja i meditacije, otkrila je nova studija.

Nalazi objavljeni u časopisu „Frontijers in ejdžing neurosajens“ pokazuju snimak moždane aktivnosti osamdesetsedmogodišnjeg pacijenta koji je bio povezan na aparat za elektroencefalografiju /EEG/ radi otkrivanja napada usljed nekontrolisane moždane aktivnosti, prilikom čega je pacijent iznenada dobio srčani udar i preminuo.

U studiji je opisano da je posljednjih 900 sekundi moždane aktivnosti u vrijeme pacijentove smrti slično „prisjećanju na život“.

Iskustvo, koje se poredi sa onim u momentima bliskim smrti, potencijalno odgovara na pitanje o moždanoj aktivnosti u tim trenucima, što je zbunilo neuronaučnike.

„Kroz stvaranje oscilacija koje su uključene u vraćanje memorije, mozak možda reprodukuje posljednje podsjećanje na važne životne događaje neposredno prije naše smrti“, navodi neurohirurg sa Univerziteta Luisvil u SAD Ajmal Zemar, koji je organizovao studiju.

Istraživači su naveli da bi otkriće moglo da znači da mozak ostaje aktivan i koordinisan dok čovjek umire, pa čak i nakon smrti.

Zemar tvrdi da ovi nalazi osporavaju ljudsko razumijevanje u vezi sa tim kada se život zaista završava i otvaraju važna kasnija pitanja, poput onih u vezi sa vremenom doniranja organa.

Iako je to prva studija koja ispituje živu moždanu aktivnost umirućeg čovjeka, ona je uslijedila nakon sličnih nalaza u oscilacijama uočenim kod pacova koji su držani u kontrolisanom okruženju.

Pošto je pacijent čiji je mozak sniman ranije pretrpio povrede mozga, istraživači prihvataju da su podaci komplikovani, a Zemar planira da „sprovede dalju istragu kako bi potvrdio svoju početnu studiju“.

„Nešto što možemo da naučimo iz ovog istraživanja jeste – iako naši voljeni imaju zatvorene oči i spremni su da nas ostave, njihov mozak, možda, ponavlja neke od najljepših trenutaka koje su doživjeli u životu“, navodi Zemar, pružajući nadu ožalošćenim porodicama umrlih.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se