14.3 C
Zvornik
26. април 2024.

Izvještaj Rio Tinta razotkrio rasizam i seksualno zlostavljanje u toj kompaniji

Izvještaj koji je objavila kompanija Rio Tinto razotkrio je kulturu maltretiranja, uznemiravanja i rasizma u tom globalnom rudarskom gigantu, uključujući 21 žalbu u vezi sa silovanjima, pokušajima silovanja ili seksualnim napadima u proteklih pet godina, prenosi agencija Rojters.

Skoro polovina svih zaposlenih koji su odgovorili na eksternu reviziju, koju je naručio Rio Tinto, navela je da su doživjeli maltretiranje, dok je rasizam uobičajen u brojnim oblastima.

Izvršni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm rekao je da su rezultati „uznemirujući“ i da će kompanija primjeniti svih 26 preporuka iz izvještaja bivše australijske komesarke za seksualnu diskriminaciju Elizabet Broderik.

„Za mene je to otvorilo oči na dva načina“, rekao je Stausholm za Rojters. „Nisam shvatio koliko maltretiranja postoji u kompaniji, a drugo da je prilično sistemsko – pitanja maltretiranja, seksualnog uznemiravanja i rasizma… to je izuzetno uznemirujuće.“

Trećina žena pretrpela seksualno uznemiravanje

Rio Tinto je pokrenuo reviziju u martu prošle godine, nedugo nakon što je Stausholm preuzeo čelnu funkciju u svetlu široko rasprostranjenih kritika na račun kompanije nakon što je raznela 46.000 godina stare pećine u klisuri Jukan kako bi proširila rudnik gvožđe.

Više od 10.000 zaposlenih, skoro četvrtina od ukupno 45.000 zaposlenih, je u studiji podijelilo svoja iskustva i stavove.

Izvještaj je otkrio da je skoro 30 odsto žena i oko sedam odsto muškaraca iskusilo seksualno uznemiravanje na poslu, a 21 žena je prijavila silovanje, pokušaj silovanja ili seksualnog napada.

Rasizam „u svakom kutku“ kompanije

Rasizam je bio „značajan izazov“ za zaposlene na mnogim lokacijama. Ljudi koji rade u zemlji različitoj od njihovog rođenja iskusili su visoke stope rasizma, dok je skoro 40 odsto muškaraca koji se izjašnjavaju kao Aboridžini ili stanovnici ostrva Tores moreuza u Australiji, iskusilo rasizam.

„Suočio sam se sa rasizmom u svakom kutku ove kompanije“, anonimno je rekao jedan radnik.

Zaposleni u Južnoj Africi su, prema izvještaju, iskusili najveću stopu rasizma.

Rio Tinto obećava sigurnije radno okruženje

Rio Tinto je saopštio da će se reforme fokusirati na posvjećenost rukovodstva kompanije stvaranju bezbjednog i inkluzivnog radnog okruženja, uključujući povećanje raznolikosti unutar kompanije. Takođe bi se osigurala bezbjednost udaljenih rudnika, a osoblju bi se olakšalo prijavljivanje neprihvatljivog ponošanja.

Izvještaj Rio Tinta dolazi uoči objavljivanja drugog izvještaja vlade države Zapadne Australije o seksualnom uznemiravanju u rudnicima u toj državi koja obezbjeđuje više od polovine svjetskih zaliha gvozdene rude.

Rio Tinto je naveo i da je izvještaj došao u ključnom trenutku kada se kulture na radnom mjestu mijenjaju oslanjajući se na #MeToo, Black Lives Matter i druge globalne pokrete, kao i istragu u Australiji o uništavanju skloništa u pećinama u klisuri Jukan, koja su od izuzetne kulturne vrednosti.

Rudnik litijuma u Srbiji

Podsjetimo, kompanija Rio Tinto nameravala je da otvori rudnik litijuma i bora u blizini Loznice, ali je Vlada Srbije, poslije višesečnih protesta ekoloških aktivista, ukinula uredbu o Prostornom planu područja posebne namjene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade rude jadarit.

Time su, kako tvrde u Vladi, poništeni svi upravni akti vezani za kompaniju Rio Tinto i njenu ćerku firmu Rio Sava eksplorejšn.

Ekološki aktivisti, međutim, tvrde da još nije stavljena tačka na poslovanje kompanije Rio Tinto u Srbiji, i strahuju da bi projekat „Jadar“ mogao da bude reaktiviran posle izbora u aprilu.



POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se