8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Eskobar u Kongresu: Sarađujemo sa opozicijom da zaustavimo Dodika

Uvjereni smo da BiH možemo popraviti kroz ograničene promjene pravnog okvira BiH i vratiti je na evropski put, izjavio je specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u odboru američkog Senata.

Eskobar je poručio da je „vizija SAD za zapadni Balkan da je to region u Evropi, blizak NATO-u i protkan regionalnim integracijama“.

– Mi smatramo da svaka država ovog regiona treba biti u Evropskoj uniji i NATO-u. Oni koji još nisu za to, trebaju gajiti bliže odnose s tom alijansom. Srbija je dramatično pojačala svoje veze s NATO-om – istakao je Eskobar.

On je naveo i da SAD podržavaju i projekat Otvoreni Balkan.

Istakao je i da SAD „vrlo agresivno“ zastupaju ove pozicije.

Osvrćući se na stanje situacije u BiH on je, odgovarajući na senatorsko pitanje šta još i više SAD mogu uraditi, Eskobar je istakao da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je „jako težak akter“, nije jedini problem.

– Temeljni problem u BiH nije etnonacionalizam, već korupcija. Ona sprečava BiH da napreduje, ona je treća po korupciji u Evropi, ima najveću stopu odliva stanovništva i sve je to bitno usporava na putu integracija. Mi se borimo da odnosi budu bolji, da stanje bude bolje, da odnosi između Bošnjaka i Hrvata budu bolji, da se Srbi vrate u institucije. Dok se to ne desi, mi radimo sa opozicijom i radimo na tome da Dodika onemogućimo u pravljenju još veće štete – rekao je Eskobar.

Eskobar se požalio da proces integrisanja BiH u EU ide sporo. S jedne strane je to zamor EU od proširenja, a s druge nespremnost aktera u BiH da provode neophodne reforme.

Eskobar je i stava da su neophodne postepene promjene Ustava BiH, da se Izborni zakon treba promijeniti i SAD će na tome nastaviti da radi.

Upitan „šta je pošlo po zlu“, te „zašto nismo otišli dalje od Dejtona“, Eskobar je istakao da je ključni problem – korupcija.

– Ona je zarobila BiH i ima užasne posljedice. Ne samo kada je u pitanju privlačenje stranih investicija, već i odlaska ljudi. Međutim, uvjereni smo da BiH možemo popraviti kroz ograničene promjene pravnog okvira BiH i vratiti je na evropski put – rekao je on.

Istakao je i da je vladavina prava sve slabija u BiH i da je obaveza domaćih aktera u BiH, ali i međunarodne zajednice da se to promijeni.

– Mi imamo plan za BiH i ostvarićemo ga – istakao je Eskobar.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se