-4.5 C
Zvornik
08. фебруара 2023.

Dodik: Uslov za povratak u institucije zakon o zaštiti Republike Srpske od klevete

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik predložio je da Narodna skupština Republike Srpske usvoji više zaključaka, među kojima je da nisu nestali razlozi zbog kojih srpski predstavnici ne učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH, kao i da se predloži zakon da se Srpska i drugi kolektiviteti zaštite od klevete, odnosno nazivanja genocidnim.

Dodik je na posebnoj sjednici parlamenta Srpske pojasnio da to važi i za Republiku Srpsku, ali i za FBiH, te sve narode da ih niko ne može nazivati genocidnim, za šta bi bila predviđena zatvorska kazna i da taj zakon treba da se predloži Parlamentarnoj skupštini BiH.

On je predložio da zaključak bude da se ostaje čvrsto pri zaključcima donesenim na prošloj sjednici parlamenta Srpske da se povlače saglasnosti o vojsci, indirektnim porezima i visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

Predložio je i da se, kada je riječ o korupciji, donesu dvije mjere – zakon o sufinansiranju subjekata stranim sredstvima i da se preispitaju sve sadašnje antikoruptivne mjere, da se formira tim koji bi to učinio, kao i da što prije bude donese zakon o porijeklu imovine.

On je pozvao na dijalog tri konstitutivna naroda, naglasio da nikakva razgradnja Republike Srpske ne dolazi u obzir, a istakao je i da budu zajedno oko Izbornog zakona BiH.

Dodik je ukazao da bi institucije Srpske, odnosno Narodna skupština i Vlada, trebalo da razmotre tačke koje idu u Parlamentarnu skupštinu BiH ili Savjet ministara.

Dodik je naglasio da i Srpska ne može da se obrati za kredite iz Centralne banke BiH, te ocijenio da i o tome treba da se razgovara.

„BiH nije najbolje mjesto gdje želimo da živimo“, rekao je Dodik, naglasivši da nije spreman da zbog statusa Republike Srpske ugrozi mir, da se zalaže za svoj stats predviđen Ustavom BiH.

Dodik je rekao da vlast u Srpskoj ne vodi secesiju, ali da BiH, ukoliko u njoj ne bude unutrašnjeg dogovora, ne može preživjeti i da će se raspasti.

On je naveo da nema druge politike osim one koja glasi – BiH sa tri konstitutivna naroda i dva entiteta. „Republika Srpska i BiH imaju svoj odraz i vidljive kontakte samo kroz Ustav BiH“, rekao je Dodik.

Dodik je u obraćanju istakao da Republika Srpska ima nikada više međunarodnih prijatelja, da je prepoznata da se o njoj govori, kao i da sa sigurnošću može da kaže da Srpsku bolje razumiju i oni koji je napadaju.

„Republika Srpska nikada nije bolje stajala u ekonomskom smislu, uspješno funkcioniše u institucionalnom smislu. Naša ekonomija je najveća do sada, nikada nije imala veće plate i broj zaposlenih“, rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da u ovoj godini Srpska ima ugovorene dvije milijarde KM investicija, u putnu infrastrukturu, energetiku, a gradi i bolnice, završava izgradnju bolničkog sistema u cjelini.

Republika Srpska ima svoju teritoriju, legitimno izabranu vlast, narod, dobru međunarodnu poziciju, skreće globalnu pažnju na sebe, ali tako i treba, rekao je Dodik.

Ukazao je i na dobru regionalnu saradnju, sa Srbijom, Rusijom, Srpskom pravoslavnom crkvom, ocijenivši da bi bilo loše da je Hrvatska okrenuta danas protiv Srpske i da kroz evropske institucije širi negativnu atmosferu.

„Naša politika nije opozicija“, rekao je Dodik i dodao da uvažava stavove lidera opozicije, ali je ukazao na njihov posebno licemjeran stav u odnosu sa međunarodnom zajednicom kada su ga optuživali da je miljenik, a kada se suprostavi onda je remetilački faktor.

Podsjetio da je opozicija u Srpskoj sklopila sa američkim zvaničnikom Gabrijelom Eskobarom dogovor da se razbije političko jedinstvo, te naveo da im je ispunjen i cilj da su on i ATV dobili sankcije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se