17 C
Zvornik
26. април 2024.

Počelo obilježavanje 9. januara: „Vrijednost Srpske je to što je nastala u miru“

Polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci je počelo obilježavanje 9. januara Dana Republike.

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić položio je vijenac na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci, a prethodno su vijence položili predsjendik Republike Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i ministri u Vladi Srpske, srpski predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, delegacije Vijeća Naroda Republike Srpske i Saveza opština i gradova.

Na Spomenik palim borcima na groblju Sveti Pantelija vijence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Udruženja žena žrtava rata, te drugih organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je 30 godina Republike Srpske veliki istorijski datum i da se njena vrijednost ogleda u tome što je nastala u miru, te uspjela institucionalno da se izgradi i funkcioniše kao ozbiljna politička zajednica.

Ona je naglasila da je ovo veliki dan i značajan jubilej za Republiku, njene građane i institucije i 30 godina života, postojanja, odbrane, razvijanja, izgradnje, te se sa ponosom može reći da se živi u slobodi i nadograđuje sve što je učinjeno u ove tri decenije.

„Ovo je naših prvih 30 godina i sigurna sam da će svaki put nakon 30 godina generacije koje tada budu funkcionisale i živjele u okviru Republike Srpske imati jednako ponosa kao mi danas“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci nakon polaganja vijenaca na Groblju Sveti Pantelija povodom 9. januara – Dana Republike.

Ona je navela da je ozbiljna politička zajednica svaka koja funkcioniše na osnovu Ustava i zakona, te istakla da je Srpska definitivno pokazala svoj kapacitet i svoju sposobnost da ide, ali i rješava iznenadne probleme.

„Definitivno smo kao društvo sazreli i stasali i želimo da u budućnosti radimo u okviru institucija sve što je potreba građana, a i da bismo čuvali ono što je iz naše prošlosti“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je, konstatujući da su građani uvijek bili vezani za ono što jeste Republika Srpska i opredijeljeni da je čuvaju, iskazala i zahvalnost za zajednički put sve ove godine.

Predsjednik Srpske je navela da prethodni period nije bio nimalo lak, ali da je ponosna na to što se zajedništvom, prvenstveno institucija, ali i građana očuvao mir i ostvarivao napredak iz godine u godinu.

„Namjeravamo da se krećemo i u budućnosti. Danas smo ponosni na ovo što imamo, Republika Srpska izgleda mnogo ljepše i izgrađenije, mnogo je svjesnija sebe i važnosti svoga postojanja i to su one dobre emocije sa kojima želimo da je dodatno gradimo i da idemo u budućnost“, naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je danas građanima da čuvaju svoju tradiciju, običaje i da se sjećaju onih koji su najviše dali za Republiku Srpsku.

Čestitajući svim građanima Dan Republike, Čubrilović je istakao da će Republike Srpske biti oniko koliko njen narod bude vjerovao u nju.

Nakon polaganja vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci, Čubrilović je istakao da je to način da se sjetimo svih onih koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

„NJih treba da se sjećamo uvijek, ne samo jedan dan u godini i da imamo na umu kakvu svetinju branimo i pred kime je branimo“, rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je obilježavanje Dana Republike Srpske prilika da se oda počast svima koji su dali život za njeno stvaranje, jer se njihova žrtva ne smije zaboraviti.

Višković je istakao da u narednom periodu slijedi teška borba za očuvanje Republike Srpske.

„Ali, svjesni i činjenice da su neki mogli dati i svoje živote za stvaranje Srpske, onda nama ne preostaje ništa drugo nego da nastavimo tu njihovu borbu i sačuvamo Srpsku. Ovdje života za srpski narod nema bez Republike Srpske, a ako smo toga svjesni onda će nam svaka žrtva biti lakša“, rekao je Višković danas u Banjaluci nakon polaganja vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske povodom obilježavanja 9. januara Dana Republike.

On je istakao da je obilježavanje Dana Republike i prilika da se izrazi zahvalnost ljudima koji su dali najsvetije što se može dati – svoj život za Republiku Srpsku.

„Zvaničnici Srpske moraju, treba i hoće da sačuvaju Republiku Srpsku jer ne smijemo zanemariti žrtvu koju su naši saborci dali za nju“, rekao je Višković.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se