15.9 C
Zvornik
24. мај 2024.

Kakvi su zaista Srbi: U švajcarskoj štampi osvanuo tekst o našem narodu sa ozbiljnom porukom Evropi

Švajcarski magazin „Veltvohe”, u najnovijem broju, predstavio je Srbe kao herojski narod, koji se žrtvovao za Evropu, navodeći da gotovo nijedna druga evropska nacija u protekle tri decenije nije tako brutalno kritikovana u zapadnoj Evropi, kao što je Srbija.

tekstu pod naslovom „Srbi narod heroja”, ovaj nedjeljnik podsjeća da je istorija nacije puna borbi i gubitaka, a Evropa toj spremnosti Srba na podnošenje žrtava ima mnogo toga da zahvali. Ukazuje se da je za većinu komentatora srpski narod glavni uzrok posljednjih ratova na Balkanu, podsjećajući da je, austrijski nobelovac Peter Handke, kada je zatražio pravdu za Srbe, bio izložen pravom „cunamiju” napada, prije svega u Njemačkoj i Francuskoj.

Srbi se s pravom osećaju neshvaćenim

List navodi da mnogi Srbi s pravom imaju osećaj da nisu shvaćeni i da su ostavljeni na cjedilu, a s tim u vezi navodi se da su Srbi već u Austro-ugarskoj monarhiji i njemačkom rajhu, pred Prvi svjetski rat, bili prikazivani kao varvarski i gadan narod, kao narod „ubica kraljeva”.

Međutim, podsjeća list, mnogi Švajcarci su to vidjeli drugačijim očima, pa se nabrajaju primjeri – bolničarke Luize Probst, koja je tri mjeseca u Beogradu njegovala ranjenike, a Srbe opisala kao narod koji se borio za slobodu, predusretljiv i veoma ljubazan, i profesora kriminalistike u Lozani Arčibalda Rajsa koji je na početku Prvog svjetskog rata izvještavao o neopisivim ratnim zločinima austro-ugarskih trupa nad Srbima.

List ukazuje i da Srbi vijekovima žive u ratnom okruženju, na prekretnici između Zapada i Istoka, pa se čak vraća na boj na Kosovu, 1389. godine, i podsjeća na žaljenje istoričara Hajnriha Gelcera zbog tadašnjeg gubitka Srba, koje je okarakterisao kao „divan narod, najplemenitiji od svih Slovena”.

Podsjeća se i da se nijedna nacija nije duže od Srba borila protiv osmanske vladavine, iako je srpska država na 350 godina nestala sa geografskih karata, ali se zahvaljujući nepokolebljivom djelovanju Srpske pravoslavne crkve, izraženoj privrženosti tradiciji i sjećanjima na ranije herojske epohe Srbi nikada nisu pomirili sa okupacijom.

Podržavajući Austrijance, Ruse i druge u borbi protiv Turaka, Srbi su se iz sopstvene snage oslobodili, uz višestruke pobjede nad Turcima, podsjeća list. Takođe, osvrćući se na Drugi svjetski rat, kada je Njemačka okupirala Srbiju 1941, ukazuje se da su Srbi „Užičkom Republikom”, ostvarili prvo oslobađanje jedne teritorije okupirane od strane nacista u Evropi, a srpski narod je sa 1,7 miliona žrtava, odnosno 10 odsto stanovništva, podnio najveću žrtvu u Drugom Svjetskom ratu u Jugoslaviji.

Pišući o ratovima tokom kraja 20. vijeka na prostoru bivše Jugoslavije, „Veltvohe“ navodi da su sve strane počinile zločine, i da je etničko nasilje posljedica dugogodišnjih sporova, progona i zločina na tim prostorima.

Svaki narod ima svoje mitove

List kritikuje to što su za Zapad samo Srbi od početka bili agresori i ratnohuškači, te podvlači da je NATO bombardovanje srpskih gradova 1999. i dalje osporavano jer nije bilo mandata UN.

U tekstu se, pak, ističe da je Srbija sada već odavno parlamentarna demokratija, kojoj nisu potrebne lekcije od spolja, a Srbi, koji žive u zemlji i inostranstvu, važe za veoma vrijedne ljudi, cijenjene, prije svega u nauci

„Nisu manje moderni i otvoreni od drugih, a mitovi o herojskoj prošlosti su u njihovim životima važni kao što su to i mitovi iz prošlosti za Švajcarce. Odavno su Srbi od heroja istorije postali heroji svakodnevnice”, kaže se u tekstu, navodi Tanjug.

Posebnu pažnju „Veltvohe“ je poklonio Nikoli Tesli, za kojeg navodi da ne čudi što danas najveći broj automobila na električni pogod nosi njegovo ime.

List podsjeća da je Tesla rođen u Hrvatskoj, tada dijelu Austro-ugarske, kao sin pravoslavnog svještenika i da je on bio pripadnik srpske manjine, koji je puno značaja pridavao herojskim pjesmama, pjesmi i plesu, kao i slavama.

Magazin ističe da je svojim patentima Tesla dao veliki doprinos nauci. „Možda je, ispred tenisera Novaka Đokovića, Tesla najveći sin moderne Srbije”, podvlači „Veltvohe“.


POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se