9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Evropske zemlje u kojima ipak neće biti dozvoljeno slobodno kretanje ako je druga doza primljena prije više od šest mjeseci

Iako je Evropska unija izdala preporuku po kojoj se važenje kovid sertifikata produžava na 270 dana, odnosno devet mjeseci, ali i olakšala putovanja stavljajući fokus na pojedinca, odnosno njegov kovid status, neke zemlje su pak, odlučile da dodatno pooštre mjere zbog širenja omikrona.

Naime, putnici koji planiraju da putuju u Evropsku uniju ili Šengen zonu, kao i građani EU koji se kreću unutar bloka, od 1. februara mogli bi čak da se suoče sa dodatnim poteškoćama u pogledu kovid sertifikata.

Dok je EU, s jedne strane pokušala dodatno da olakša putovanja, pojedine zemlje su, s druge zapravo pooštrile pravila i odlučile da ne uvaže preporuku EU o dužini trajanja sertifikata, barem kada je kretanje u njihovoj zemlji u pitanju.

To znači da će, čim nova pravila stupe na snagu, oni koji posjeduju sertifikat u kojem je navedena samo primarna vakcinacija biti podvrgnuti strožim pravilima ulaska, kao što su dodatna testiranja i karantin.

S druge strane, oni koji prime dodatnu dozu vakcine, odnosno buster, kao i oni koji su nedavno primili drugu dozu, moći će da putuju po olakšanim pravilima bez potrebe za testiranjem i karantinom.

Iako je Komisija predložila da kovid sertifikati važe 270 dana, odnosno devet mjeseci nakon prijema druge doze, države članice su mogle samostalno da odlučuju o mjerama putovanja.

Austrija, Holandija i Švajcarska su samo neke od zemalja EU/šengenskog prostora koje su već najavile da će od sljedećeg utorka primjenjivati nove mjere.

Prošle nedelje su austrijske vlasti objavile da će sertifikati o primarnoj vakcinaciji biti dovoljni za ulazak u zemlju samo ako je posljednja doza primljena u poslednjih 270 dana. Međutim, naglašeno je da će se za dokazivanje 2G statusa priznavati samo sertifikati sa rokom važenja od 180 dana kada je u pitanju kretanje po zemlji i boravak u javnim prostorima.

„Da biste dokazali svoj 2G status tokom vašeg boravka u Austriji, od 1. februara 2022. godine, važenje sertifkata poslije druge doze biće smanjeno na 180 dana“, istakle su austrijske vlasti.

Slično Austriji, holandske valsti su saopštile da će od 1. februara važenje potvrda o vakcinaciji biti skraćeno sa 12 na devet mjeseci. To znači da svi moraju da dobiju dopunsku vakcinu da bi se njihova propsunica smatrala validnom kada stignu u Holandiju.

S druge strane, Švajcarska će takođe poštovati preporuku Komisije EU i priznavati samo sertifikate koji pokazuju da je osoba primila posljednju dozu u roku od 270 dana. Objašnjeno je da se važenje propusnice za vakcinaciju može produžiti primanjem dodatne doze.

Za razliku od ostalih zemalja, belgijski savetodavni komitet odlučio je da od 1. marta smanji važenje potvrda o vakcinaciji sa 270 na 150 dana. Takva odluka je donjeta kako bi se što više ljudi podstaklo da primi buster dozu protiv kovida 19.

Stroža pravila i za nevakcinisane

Nevakcinisani i oni koji nisu preležali kovid, a državljani su EU i dalje će biti podvrgnuti strogim pravilima ulaska kada putuju u druge države članice jer su sve evropske zemlje trenutno jako pogođene novom varijantom omikron.

Savjet EU je u svojoj posljednjoj preporuci predložio da se mjere protiv kovida 19 primjenjuju na osnovu vakcinalnog statusa putnika, a ne na osnovu situacije u zemlji porijekla.

Međutim, pošto se broj slučajeva zaraženih ubrzano povećava, naglašeno je da stroža pravila moraju da važe za putnike iz zemalja koje su dio tamnocrvene liste, posebno za osobe koje ne mogu da ispune osnovna pravila za ulazak.

„Države članice treba da primjenjuju mjere u vezi sa putovanjem u tamnocrvena područja i iz njih, gdje virus cirkuliše na veoma visokim nivoima. Naročito bi trebalo da obeshrabre sva nevažna putovanja i zahtjevaju od lica koja dolaze iz tih područja, a nemaju sertifikat o vakcinaciji ili oporavku, da se podvrgnu testiranju prije polaska i da po dolasku budu u karantinu“, navodi se u saopštenju Savjeta EU.

Najnovije ažuriranje mapa od strane Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pokazuje da su sve države članice, sa izuzetkom nekih regiona u Poljskoj i Rumuniji, trenutno dio tamnocrvene liste. Ovakva kategorizacija je napravljena pošto od početka januara registruju povećan broj slučajeva zaražemoj, prenosi ShengenVisaInfo.

Stoga u skladu sa preporukom Savjeta, nevakcinisani i oni koji nisu preležali virus korona, moraju da poštuju pravila testiranja prije ulaska i obavezan karantin kada stignu u druge države članice.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da su od svih zemalja EU Francuska, Italija, Španija, Njemačka i Holandija zabilježile najveću stopu zaraze.

S obzirom na to da je većina zemalja trenutno pogođena virusom, očekuje se da će putovanja unutar EU postati još teža za osobe kojima uskoro stiču kovid sertifikati, pa tako ne čudi što je većina država članica već najavila skraćivanje važenja istih.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se