10.9 C
Zvornik
04. мај 2024.

U toku serološka ispitivanja koja će dati uvid u prisustvo antitijela na virus korona građana Zvornika i Osmaka

U Zvorniku  se sprovodi Studija seroprevalencije infekcije korona virusa, kojom će se utvrditi koliko građana ( koji su izabrani slučajnim uzorkom)  ima antitijela na ovaj virus.

Načelnica Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja dr Cvijeta Ostojić-Vasić pojašnjava da studiju sprovodi Medicinski fakultet iz Foče uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske  i Svjetske zdrastvene organizacije, javlja radio Osvit.

Ona je dodala da je planirano  danas i sutra da se  uzimaju uzorci i izvrši anketiranje stanovnika na teritoriji grada Zvornik i opštine Osmaci. Od Doma zdravlja Zvornik  je u dopisu zatražena podrška od strane Timova porodične medicine, da slučajnim uzorkom odaberu 73 domaćinstva  sa 224 člana sa područja Zvornika   te sedam domaćinstava sa 23 člana iz Osmaka.

Uzorci su danas uzimaju u Laboratoriji Doma zdravlja Zvornik.

„ Naši laboranti će predstavnicima Medicinskog fakulteta pružiti pomoć u uzorkovanju, a sa Medicinskog fakulteta obezbeđena  je i ekipa anketara koje će na licu mjesta anketirati sugrađane „ rekla je Ostojić – Vasić za radio Osvit.

Ekipe Doma zdravlja Zvornik su slučajnim uzorkom na terenu  takođe uzeli uzorke od 30 odsto stanovništva iz ruralnih sredina, te je  sutra planirano anketiranje u ambulantama u Čelopeku, Kozluku i Branjevu za grad Zvornik , a za opštinu Osmaci  u ambulantama Caparde i Osmaci.

Načelnica Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja ističe da će svi građani koji su obabrani slučajnim uzorkom dobiti nalaze uzorkovanja, kao i Dom zdravlja kao zdrastvena ustanova kada se završi Studije seroprevalencije infekcije korona virusa.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se