21.4 C
Zvornik
27. мај 2024.

Stjuart Pič novi specijalni izaslanik za Balkan

Britanski premijer Boris Džonson imenovao je Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika za Balkan, u okviru stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regionu, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

U saopštenju se precizira da će Pič preuzeti tu ulogu nakon što se ranije ove godine povukao sa mjesta predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a, funkcije koju je obavljao od 2018. godine.

Pič je ranije služio kao načelnik Štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Kao specijalni izaslanik premijera, Pič će sarađivati sa liderima Balkana i drugima širom regiona, kao i sa britanskim saveznicima u SAD i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti, navodi se u saopštenju.

– Rad specijalnog izaslanika će uključivati i promovisanje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju sa ozbiljnim i organizovanim kriminalom i drugim zajedničkim bezbjednosnim izazovima, i podsticanje rješavanja nasljeđenih pitanja poput ratnih zločina i nestalih lica – ističu iz britanske Ambasade u BiH.

S tim u vezi, Velika Britanija će nastaviti da predvodi rad na unapređenju rodne ravnopravnosti i primjeni Inicijative za sprečavanje seksualnog nasilja u sukobima.

U saopštenju se dodaje da će aktivnosti Piča u BiH podržati rad Kristijana Šmita, koji, kako je navedeno, i dalje ima punu podršku Velike Britanije.

Što se tiče Srbije i samoproglašenog Kosova, on će sa britanskim partnerima raditi na podršci dijalogu, uz posredništvo EU.

– Zajedno sa međunarodnim partnerima, Velika Britanija radi na rješavanju svih prijetnji stabilnosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je podstakao teško stečeni napredak u BiH tokom posljednjih 26 godina – navedeno je u saopštenju.

Iz Ambasade se istakli da Velika Britanija, takođe, pomaže u suočavanju sa drugim regionalnim izazovima, uključujući podršku normalizaciji odnosa između Srbije i samoproglašenog Kosova i borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa.

O političkoj situaciji na Balkanu razgovarano je na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u Rigi, a ova tema će se naći i na dnevnom redu sastanka ministara spoljnih poslova G7 u Liverpulu, koji je najavljen početkom sedmice.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se