25.4 C
Zvornik
18. мај 2024.

Postavka fotografija „Žive smo!“ o ženama koje su preživjele rat


ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine danas je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Žive smo!“, na kojoj je predstavljno 11 žena iz svih nacionalnih grupa koje su preživjele posljednji rat u BiH.

Predsjednik Udruženja „Snaga žene“ iz Tuzle Branka Antić Štauber rekla je novinarima da je izložba „Žive smo!“ proizvod dugogodišnjeg rada sa ženama civilnim žrtvama rata i dodala da ovo udruženje radi sa ženama različite nacionalne pripadnosti u 15 gradova BiH.

Ona je istakla da je izložba predstavljena u okviru trenutne kampanje koja se sprovodi u svijetu pod nazivom „“16 dana aktivizma“ i naglasila da se Udruženje ovom izložbom pridružilo kampanji i borbi protiv nasilja nad ženama.

„Radeći sa ovim ženama došli smo do priča koje su prikazane na izloženim panoima, a koje se tiču njihove prošlosti, vremena kada su bile zarobljene u različitim logorima u BiH, kao i priče o njihovoj budućnosti“, rekla je Štauberova.

Prema njenim riječima, izložba je nastala prije tri godine, kada je dogovoreno da bi na panoima trebalo da ostanu zabilježene priče ovih žena koje su pretrpjele ratne strahote i progovorile o nasilju i svemu onome šta im se događalo.

Fotografije je uradila saradnica ovog Udruženja profesionalni fotograf Kornelija Suhan iz NJemačke, a izložbu organizovalo Udruženje „Snaga žene“ iz Tuzle.

Izložba, koja je do sada predstavljena u Beogradu, Zagrebu, Banjaluci i Varešu, biće otvorena u Zvorniku narednih deset dana.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se