16.4 C
Zvornik
19. јун 2024.

SZO: Omikron predstavlja veoma visok globalni rizik

Omikron soj će se vjerovatno proširiti na međunarodnom nivou, predstavljajući „veoma visok“ globalni rizik tamo gdje bi porast slučajeva kovida-19 mogao da ima „teške posljedice“ u nekim oblastima, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Ta Agencija Ujedinjenih nacija je u tehničkom savjetu za 194 države članice, apelovala na njih da ubrzaju vakcinaciju visokoprioritetnih grupa, prenosi agencija Rojters.

„Omikron ima šiljaste mutacije čiji je broj bez predsedana, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovog potencijalnog uticaja na putanju pandemije“, saopštila je SZO.

„Ukupan globalni rizik vezan za omikron, novu varijantu od zabrinutosti, ocijenjuje se kao veoma visok“, dodaje SZO.

Do danas nije prijavljen nijedan smrtni slučaj povezan sa omikronom, a neophodna su dalja istraživanja kako bi se procijenio potencijal tog soja da izbjegne zaštitu imuniteta koja je posljedica vakcina i prethodnih infekcija, navodi se u saopstenju.

„Sve veći broj slučajeva može postaviti ogromne zahtjeve pred sisteme zdravstvene zaštite i može dovesti do povećanja morbiditeta i mortaliteta“, upozoravaju iz SZO.

Ova varijanta je prvi put prijavljena SZO 24. novembra iz Južne Afrike, gdje su infekcije naglo porasle.

Otada se proširila svijetom, a novi slučajevi su pronađeni u Holandiji, Danskoj i Australiji, dok sve više zemalja uvodi ograničenja putovanja kako bi pokušale da se zaštite.

SZO je u najnovijim smjernicama ponovila da bi države trebalo da koriste „pristup zasnovan na riziku kako bi blagovremeno prilagodile mjere u oblasti međunarodnih putovanja”, dodajući da će dalji savjeti uslijediti.

„Prisustvo višestrukih mutacija šiljastog proteina u domenu koji se vezuje za receptor sugeriše da omikron može imati visoku vjerovatnoću od bjekstva imunitetu i od zaštite zasnovane na antitijelima”, kaže se u mišljenju SZO, i navodi da se više podataka očekuje u narednim nedjeljama.

Saopšteno je i da kod ljudi koji su prošli kompletan proces vakcinacije protiv kovida i dalje postoji rizik od zaražavanja novim sojem korona virusa, ali u malom i predvidljivom procentu.

„Očekuju se i slučajevi i infekcije kod vakcinisanih osoba, iako u malom i predvidljivom obimu, u odnosu na vrijednosti efikasnosti vakcine”, poručuje SZO, a prenosi ruska agencija TAS S.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se