Placer: Zajednička vojska u BiH nije utemeljena Dejtonom

SARAJEVO – Komandant vojne misije EUFOR-a u BiH, austrijski general Aleksander Placer kaže da u izjavama srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ne vidi „nikakvu klasičnu vojnu prijetnju“.

Placer je u izjavi za bečki dnevnik Standard ocijenio da je „bezbednosna situacija u BiH stabilna“.

Komentarišući najavu da će se Republika Srpska povući iz Oružanih snaga BiH i stvoriti svoju posebnu vojsku, Placer kaže da „zajednička vojska nije utemeljena na Dejtonskom mirovnom sporazumu.“

Podsjetio je da su prema Dejtonskom sporazumu postojale tri vojske u zavisnosti od etničkih grupa, a da je zatim stvorena zajednička vojska na osnovu, kako kaže, nacionalne volje.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica teško može da spriječi vraćanje na više vojski, ako se to bude odvijalo kroz normalan zakonodavni proces.

Istakao je da, u slučaju da se vojska raspadne i iz nje nastanu dvije vojske, tome bi, kaže, trebalo da prethodi osnovni politički i vojni konsenzus.

Ukoliko, kako kaže, ne bude političkog konsenzusa za tako nešto, onda bi „procjena bezbjednosne situacije morala da bude sasvim drugačija“.

-Moramo to pažljivo posmatrati – rekao je Placer i dodaje da je primijetio određenu napetost među stanovništvom. On to tumači tako što kaže da „mediji i političari drže stanovništvo u stalnom stanju krize“.

Placer je istakao i da vrsta opreme koju koristi policija u Republici Srpskoj odgovara međunarodnim standardima.

-I u Austriji imamo duge puške – naveo je on.

Povodom aktuelne rasprave o produženju misije EUFOR Altea u Savjetu bezbjednosti, Placer ističe da su mandat EUFOR-a i njegovi zadaci „potpuno odvojeni od civilnih zadataka visokog predstavnika”.

-S vojne tačke gledišta, ne bi bilo nikakve razlike da se iz teksta mandata EUFOR-a izbrišu reference na OHR kako bismo produžili našu misiju. Da li bi to naštetilo Dejtonskom sporazumu, to je drugo pitanje – rekao je i istakao da to ne može da procijeni.

Izvor
Tanjug
Back to top button