8.1 C
Zvornik
27. април 2024.

Održana 7. redovna sjednica Skupštine grada Zvornika

Skupština grada Zvornik usvojila je Nacrt rebalansa budžeta za 2021. godinu u iznosu od 36.812.000 KM a razlozi su promjena u strukturi izdataka odnosno rashoda i povećanje prihoda za 1.200.000 KM.

Poreski prihodi rebalansom budžeta planiraju se u iznosu od 19.309.440 KM i za 2.584.400 KM su veći od prvobitno usvojenog plana za 2021. godinu. Neporeski prihodi se planiraju u visini 4.294.660 KM što je za 190. 779 KM manje su od planiranih.

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivanović istakao je da je razlog izmjene budžeta u odnosu na prvobitni plan porast prihoda, te da se ta sredstva moraju rasporediti na rashodovnoj strani.

Načelnik Odjeljenja za finansije Srđan Despić istakao je da će u narednom periodu biti sprovedene javne raspave o nacrtu rebalansa budžeta, napomenuvši da će javnost pravovremeno biti informisana o datumu i vremenu održavanja.

Usvojena je i Odluka o kupovini poslovnog prostora u Zvorniku za potrebe Centra za socijalni rad korisne površine 509 kvadratnih metara po cijeni od 1.449.514 KM.

Zamjenik gradonačelnika je naglasio da će se polovina ovog prostora koristiti za dnevni boravak djece sa posebnim potrebama.

„Svakodnevno imamo 55 korisnika Centra čije su prostorije u zgradi Osnovne škole „Sveti Sava“. Međutim, one nisu adekvatne za njihove potrebe i odlučili smo se da im stvorimo bolje uslove – rekao je zamjenik gradonačelnika koji je najavio da će ove prostorije već na početku sledeće godine biti stavljene na raspolaganje korisnicima.

Odbornici su prihvatili i Informaciju o stanju u privredi i zapošljavanju grada Zvornika na dan 30. septembra tekuće godine. Na teritoriji grada posluje 847 preduzetničkih radnji što je za 53 radnje više u odnosu na 31. decembar protekle godine. Konstatovano je da je u ovoj godini evidentirano najveće povećanje broja radnji za poslednjih nekoliko godina. Načelnik za privredu i društvene djelatnosti Darko Stefanović istakao je i da Grad Zvornik spada u red gradova sa najvećom pokrivenošću uvoza izvozom, jer je skoro dva i po puta izvoz veći od uvoza. Informacija sadrži i podatke o broju zaposlenih i nezaposlenih, broju penzionera, visini prosječne penzije.

Odlukom o zaštiti izvorišta „Đevanje“ koja je takođe danas usvojena, utvrđene su njegove zone sanitarne zaštite, veličina i granice, mjere i režim zaštite. Utvrđivanje zona sanitarne zaštite i zaštitnih mjera vrši se u cilju zaštite voda izvorišta, sa kojeg se vrši snabdijevanje vodom za piće potrošača na području grada Zvornika, od svih vidova zagađenja i štetnih uticaja koji mogu nepovoljno djelovati na higijensku ispravnost vode za piće ili na izdašnost izvorišta.

Na današnjoj sjednici donesene su i odluke o zamjeni zemljišta sa Doo „Fagum novi“ Zvornik, zamjeni zemljišta sa Zoranom (Bogdana) Gajićem iz Zvornika i o izmjeni Odluke o zamjeni zemljišta sa Momčilom Radovićem iz Jardana, kao i Program rada zimskog održavanja gradskih ulica, trotoara, parkova, prigradskih naselja i lokalnih puteva na području grada Zvornika za 2022. godinu, te Izvještaj o uspjehu učenika u prošloj i upisu učenika u osnovnim i srednjim školama za školsku 2021/22 godinu.

Usvojene su i informacije o stanju vodosnabdjevanja na području grada Zvornika, kao i pružanju drugih komunalnih usluga, stipendiranju studenata iz gradskog budžeta u školskoj 2020/21. godini i o programima rada Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ i Tehničkog školskog centra za 2021/22 školsku godinu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se