20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

U Srbiji od večeras obavezne kovid propusnice

U Srbiji večeras na snagu stupa odluka o uvođenju kovid propusnica za ugostiteljske objekte.

Kovid propusnice biće obavezne nakon 22.00 časa u restoranima, kafićima, barovima i svim sličnim objektima.

Premijer Srnije Ana Brnabić izjavila je ranije da kovid propusnice ne podrazumijevaju samo dokaz o vakcinaciji, već i pi-si-ar test ne stariji od 72 časa, antigenski test ne stariji od 48 časova i potvrdu o preležanom korona virusu koja ne smije biti starija od sedam mjeseci.

„Kada je reč o vakcinama, kovid propusnica podrazumeva da druga doza vakcine nije data pre više od 210 dana, odnosno sedam meseci“, rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da kovid propusnice neće imati fotografije, ali će kovid redari i druga službena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu.

Brnabićeva je dodala da je za strance potreban digitalni EU sertifikat ili sertifikat zemlje sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata.

„Sertifikat će moći da se pokazuje u papirnom obliku ili u digitalnom formatu preko mobilnog telefona“, objasnila je Brnabićeva.

Sve inspekcije danas i sutra biće na terenu kako bi zajedno sa ugostiteljima provjerili u praksi kako funkcioniše sistem, a u ponedjeljak, 25. oktobra počeće kažnjavanje pravnih i fizičkih lica zbog kršenja mjere.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se