8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Saveti kako uspešno organizovati rad od kuće

Savremeno doba otvara brojne prilike za rad od kuće putem modernih tehnologija, dok aktuelna dešavanja na planu opšteg zdravlja istovremeno podstiču ovaj način rada zarad uspešnijeg praktikovanja socijalne distance. Bilo da je rad od kuće oblik poslovanja za koji ste se samoinicijativno opredelili ili radite od kuće usled spleta nemilih okolnosti na globalnom nivou, pročitajte više o organizaciji prostora vašeg doma koja idu u prilog produktivnijim radnim danima i efikasnijem pristupu poslovnim zadacima.

Izdvojen prostor za rad

Rad od kuće ima svoje dobre strane u smislu da možete imati komfor koji će vam možda pomoći da brže i bolje obavljate svoje dužnosti, ali sa druge strane na pojedince će upravo taj komfor delovati sasvim suprotno. Oni će biti ometeni nizom distrakcija koje podrazumeva rad u neformalnom okruženju ili okruženju koje nije namenjeno isključivo radu, što može rezultirati lošijim rezultatima ili težem postizanju ciljeva. Iz ovog razloga je za plodotvoran rad od kuće idealno rešenje napraviti kombinaciju elemenata radnog i privatnog prostora, namenivši zaseban kutak u svome domu isključivo ovoj svrsi. Organizujte svoju kućnu kancelariju tako da joj to bude jedina namena i da ona objedinjuje relaksirajuću atmosferu doma i mogućnosti za fokusiranje na posao kakve pruža formalna kancelarija.

Osnovna kancelarijska oprema

Nakon što se se opredelili za kutak u svome domu koji ćete nazvati svojom kancelarijom, pođite od baze i potrudite se da ona bude opremljena tako da možete neometano da obavljate sve delove radnog procesa. Kada je u pitanju najpotrebnija oprema za kancelarije, pre svega govorimo o potrošnom kancelarijskom materijalu, računaru i računarskoj periferiji. Pobrinite se da u svom radnom prostoru raspolažete dovoljnom količinom onog materijala za rad koji je neophodan za obavljanje delatnosti kojom se bavite. Bilo bi dobro da računar koji koristite za poslovne projekte i zadatke ne koristite kasnije privatno, iako se on nalazi u vašem domu, budući da na taj način možete da rizikujete kvarove ili nenamerno brisanje određenih podataka.

rad od kuće kancelarija laptop računar
Foto: Rawpixel.com

Uređenje radnog prostora

Potrudite se da svi elementi vašeg radnog prostora idu u prilog vašoj produktivnosti i efikasnosti. Samim time, uređenje vaše kancelarije treba da vas podstiče i podržava u ovom smislu. Kada govorimo o bojama i dekorativnim predmetima, iako je savet da težite ka minimalizmu, vodite se sopstvenim osećajem, budući da je ovo vaš lični prostor. S druge strane, dobro prirodno osvetljenje je uvek imperativ kada je uređenje radnog prostora u pitanju, ali ukoliko nemate mogućnosti za dovoljno prirodnog svetla, pokušajte da ga nadomestite veštačkim izvorima. U ovom slučaju, imajte na umu da veštačko osvetljenje treba da imitira prirodno, te se pobrinite da ono dolazi odozgo. Nemojte štedeti na zelenilu, jer su biljke višestruko korisne u radnom prostoru. Pored toga što imaju dekorativnu ulogu, biljke će doprinositi prostoru kiseonikom i na taj način podržavati vašu visprenost pri radu.

Nameštaj i udobnost

Udobnost na radnom mestu ne znači i potpuni komfor, šta više nije poželjno da radite u ležećem položaju i eksperimentišete u ovom smislu. Nameštaj u kancelariji bi trebalo da podržava pravilno držanje tela i na taj način preventuje bolove i neugodnosti koje možete osećati kao posledicu dugog sedenja, ali i pomaže vašoj efikasnosti pri obavljanju zadataka. Izaberite stolicu koja će odgovarati vašem telu, kao i visini radnog stola. Radni sto, s druge strane, treba da bude prilagođen neophodnoj opremi koju koristite, da bi vam tako sav potreban materijal bio pri ruci. U organizaciji vaše kancelarije će vam u velikoj meri pomoći i adekvatan prostor za skladištenje, gde ćete moći da držite zalihe, kao i sve one materijale za rad koje ne koristite svakodnevno.

Činjenica da je vaša kućna kancelarija zapravo vaš lični kutak, koji će pre svega odgovarati na vaše potrebe, znači da ćete naposletku u ovom prostoru i uživati, iako on nije namenjen odmoru i relaksaciji već obavljanju poslovnih zadataka. Prilikom organizovanja svog radnog prostora, ispratite ove savete i fokusirajte se na to da vam svi njegovi činioci pomažu da budete produktivniji i olakšavaju rešavanje poslovnih pitanja. Srećan rad!

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se