8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Rezervoar goriva u Srpskoj 30 KM skuplji od početka godine

Ukoliko danas na nekoj od benzinskih pumpi u Srpskoj gorivom napunite pun rezervoar zapremine 60 litara, to će vas koštati oko 30 maraka više nego na početku godine.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, kazao je za „Nezavisne novine“ da su cijene goriva na pumpama od januara porasle za pola marke po litru.

„Prosječne cijene u januaru ove godine su se kretale za benzin BMB95 1,84, a dizel ED5 1,82 KM, dok danas benzin košta od 2,29 do 2,39 KM, a dizel od 2,25 do 2,36“, kazao je Trišić. Ističe da je na početku godine na berzi  barel nafte brent bio 54, dok je danas 85 dolara.

Dodaje da su cijene goriva na pumpama širom Srpke u porastu, ali da se u narednim danima očekuje i dodatno povećanje u prosjeku od tri do pet feninga i za benzin i za dizel.

„Korekcija u cijeni je bilo prošle sedmice u prosjeku za četri do šest feninga, zavisno od distributera i regije, ali trend povećanja se nastavlja“, kazao je Trišić.

Kako je rekao, i cijena tečnog naftnog gasa (TNG)  takođe je u porastu, te će u  narednim danima doći do poskupljenja u prosjeku četiri od šest feninga.

„I dalje su cijene plina u konstantnom rastu, a imajući u vidu informacije kojima raspolažem, i dalje možemo očekivati rast kako zima bude dolazila“, pojasnio je Trišić. Kako je rekao, zasad u Srpskoj nemaju problema sa snabdijevanjem TNG-a na benzinskim pumpama.

Da su nove cijene goriva veliki udar na potrošače, ali i da je nereagovanje nadležnih zabrinjavajuće, smatra Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON iz Prijedora.

„Nikome nije svejedno kada roba poskupljuje, jer u RS žive i izrazito siromašni građani. Plate, naravno, ne prate poskupljanja. Nije to samo što raste cijena goriva, koje je već preskupo i s kojim smo stigli brojne evropske zemlje, a naš standard ovo ne može podnijeti“, kazala je Marićeva za „Nezavisne novine“.

Dodala je da je vrijeme da neko vodi računa o ovome te da je potrebno da se preduzmu neke mjere i stane na kraj poskupljenjima.

„Potrošači su u sve težem položaju, sigurno da nam slijedi kolaps u cijenama osnovnih životnih namjernica“, kazala je Marićeva.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS, rekao je da prevoznici nisu dizali svoje cijene iako cijene goriva rastu.

„Od početka godine cijene goriva su veće za pola marke i danas već očekujemo dodatno poskupljenje, a do kraj mjeseca goriva će sigurno koštati 2,50 KM“, kazao je Grbić za „Nezavisne novine“.

Ističe da je ovakav skok cijena katastofa za prevoznike, jer ne mogu ostvariti nikakvu dobit.

„Cijene prevoza se nisu mijenjale pet-šest godina, dok cijene goriva rastu na sedmičnom nivou“, kazao je Grbić i dodao da svako poskupljenje goriva otežava rad i dovodi prevoznike u težak položaj.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se