15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Radanović: Nova podvala gradonačelnice Sarajeva srpskim žrtvama na Kazanima

Nesrećna odluka Gradskog vijeća Sarajeva da 9. novembar proglasi danom sjećanja na početak ekshumacije žrtava iz jame Kazani na Trebeviću, nije ništa drugo nego nova podvala sarajevskih vlasti sa gradonačelnikom Benjaminom Karić na čelu, jer je to zapravo dan početka prikrivanja ratnog zločina nad sarajevskim Srbima na tom mjestu, izajavio je Srni predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ Đorđe Radanović.

„Taj nesrećno odabrani 9. novembar je dan početka prikrivanja ratnog zločina na Kazanima nad sarajevskim Srbima, uključujući i nekoliko lica drugih nacionalnosti. Razmjere tog zločina su mnogo veće nego što to sarajevske vlasti navode, jer mi cijenimo da je na Kazanima živote tragično izgubilo oko 150 Srba iz Sarajeva, od kojih su neki na egzekuciju dovođeni direktno iz grada, a neki su pod prisilom morali da kopaju rovove na položajima takozvane Armije BiH“, naglašava Radanović.

On ističe da zna dobro da se taj 9. novembar u federalnom Sarajevu želi lažno predstaviti u javnosti kao dan kada su počele ekshumacije, odnosno vađenje skeleta iz jame Kazani, od kojih su mnoge kosti razbacane po tom lokalitetu, kosti koje nikada nisu ni službeno zavedene, nego su sakrivene, tako da ni do danas nisu pronađene.

Prema njegovim riječima, odluka Gradskog vijeća Sarajeva o izgradnji spomenika na Kazanima, na kojem ne piše ni ko su ubijeni, ni zašto su likvidirani, ni ko ih je ubio, nikada neće biti prihvaćena od srpskog naroda.

„Umjesto 29 imena srpskih žrtava navedeno je samo 17, i to bez konsultacija sa rodbinom žrtava, a nema ni pravoslavnih obilježja niti su imena stradalih Srba napisana ćirilicom. Karićeva i njeni saradnici na taj način pokušavaju da se, po hiljaditi put, međunarodnoj javnosti lažno predstave kao humanisti, a federalno Sarajevo, iz koga su Srbi nemilosrdno protjerani, kao multietničku sredinu“, upozorava Radanović.

Sportskim rječnikom kazano, ističe Radanović, oni su sami sebi dali autogol, jer je time sasvim ogoljena takozvana bošnjačko-građanska politika koju personifikuju predstavnici SDP-a, NiP-a, Naše stranke i drugih navodno „građanskih“ stranaka sakrivenih pod plaštom bošnjačkih stranaka i sarajevske čaršijske politike.

„Pri tome, oni se nisu libili da pronađu pet podobnih Srba i da ih involviraju u Gradsko vijeće. Mnogo me zanima kako su se ponašali baš ti odbornici u momentu donošenja ove sramne odluke o spomeniku na Kazanima“, kaže Radanović.

Radanović podsjeća da se od 836 Srba, evidentiranih na spisku Republičkog centra za istraživanje rata u 20. vijeku u Beogradu, a koji su ubijeni ili nestali tokom rata u Sarajevu pod bošnjačkom kontrolom, danas govori o tek njih 17, jer je očigledno da su posmrtni ostaci svih ostalih stradalih Srba namjerno, sistematski i vješto sakriveni na cijelom području federalnog Sarajeva.

„Bošnjačka sarajevska klika ni na tome nije stala, nego je izbrisala imena 150 sarajevskih ulica koja se na bilo koji način mogu dovesti u vezi sa postojanjem i egzistencijom srpskog naroda u Sarajevu, odnosno njegove istorije, kulture, obrazovanja, nauke, zdravstva, sporta. Umjesto srpskih imena i toponima, ulice, trgovi, škole i institucije u federalnom Sarajevu danas nose imena ratnih zločinaca iz reda Bošnjaka, a ima i primjera da se među tim zloglasnim imenima nalaze i presuđeni nacisti iz Drugog svjetskog rata“, napominje Radanović.

On smatra da srpski narod i njegove institucije svaki dan moraju baviti Sarajevom i jasno i glasno cijeloj međunarodnoj javnosti stalno i iznova ukazivati na zločine i nepravdu koju su bošnjački ekstremisti i radikalne muslimanske strukture nanijeli sarajevskim Srbima tokom tragičnog sukoba u BiH.

Gradsko vijeće Sarajeva prihvatilo je u srijedu, 27. oktobra, prijedlog gradonačelnika Benjamine Karić za tekst spomenika srpskim žrtvama na Kazanima u kojem se ne navode počinioci zločina – pripadnici takozvane Armije BiH.

Iz nepristupačne jame Kazani na padinama Trebevića ekshumirani su posmrtni ostaci 29 lica, uglavnom srpskih civila. Sumnja se da je broj žrtava veći jer su ubijeni civili bacani u jame, posipani krečom i postoji nekoliko slojeva koji nikada nisu iskopani.

Za zločine počinjene na toj lokaciji osuđeno je 14 pripadnika takozvane Armije BiH na kazne zatvora od deset mjeseci do šest godina.

Glavni inspektor MUP-a Republike Srpske za istrage krivičnih djela ratnih zločina Simo Tuševljak rekao je ranije da je na Kazanima „osim civila srpske nacionalnosti likvidiran i velik broj pripadnika Armije BiH koji su takođe bili Srbi“.

„Broj žrtava nikada nije zvanično utvrđen, jer su posmrtni ostaci namjerno negdje skriveni nakon ekshumacije iz jame“, rekao je Tuševljak.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se