17 C
Zvornik
26. април 2024.

Zvornik: Ogorčenje zbog nepravedne presude Srećku Aćimoviću

U zvorničkom naselju Roćević održan je danas protesni skup povodom drugostepene presude Suda BiH kojom je bivši komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ Srećko Aćimović osuđen na sedam godina zatvora.

Na protestnom skupu bilo je prisutno više stotina građana, koji su nosili transparente: „Sud BiH je sud nepravde“, „Ne priznajemo odluke suda“, „Pravda je umrla“, „Nismo svi zločinci“, „Ko je sljedeći“, kao i druge poruke.

Srn2021 9 12 1445956 0

Predsjednik Skupštine Udruženja građana „Veterani Republike Srpske“ Duško Vukotić rekao je da je ovaj opšti narodni protest organizovan zbog nepravedne presude Suda BiH prema saborcu i bivšem komandantu Drugog bataljona Zvorničke brigade Srećku Aćimoviću.

„Želimo zaustaviti nepravdu“, rekao je Vukotić, obraćajući se okupljenim građanima, i dodao da ga posebno raduje što su u Zvorniku stali svi u odbranu Aćimovića, njegovi saborci, veterani i borci, ratni vojni invalidi, udruženja proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata, starješine i građani.

Vukotić je poručio komšijama muslimanima-Bošnjacima da „ništa neće dobiti aplauzima i podrškom izrečenim presudama zbog kojih će u kazamatima godine provesti komšije Srbi“.

Srn2021 9 12 1445956 1

„Stranci i Zapad su to uveli kao pravilo sa pričom koja je u osnivi laž kako će da jača povjerenje i kako će nastati praštanje, a uvjeravamo se, nažalost, u suprotno, da mržnja i nepovjerenje samo jačaju“, rekao je Vukotić.

Bivši zamjenik komandanta Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske Stevo Savić rekao je da je razočaran radom pravosudnih institucija BiH i svim onim što se dešava u poslijeratnom periodu.

„Svi smo se borili u ratu za očuvanje svog prostora, ognjišta, nejači, borili se za Republiku Srpsku, za bolje sutra, za prosperitetno društvo, nažalost nakon ovakvih presuda Suda BiH apsolutno se gubi povjerenje u institucije ove zemlje, a raste ogorčenje i nepravda“, rekao je Savić.

Savić smatra da je Aćimović kroz sudski proces, koji je trajao više od šest godina, uspio dokazati da nije kriv, da nije učestvovao u svemu što mu se stavlja na teret, ali da je i pored toga osuđen na zatvorsku kaznu.

Srn2021 9 12 1445956 2

Nakon jednočasovnog mirnog protesta sa koga su poslate poruke o nepravednom i selektivnom dijeljenju pravde Suda BiH, građani su se mirno razišli.

Protestni skup organizovale su organizacije i udruženja proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Apelaciono vijeće Suda BiH sredinom avgusta pravosnažno je osudilo bivšeg komandanta Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske Srećka Aćimovića na sedam godina zatvora.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se