17 C
Zvornik
26. април 2024.

Upozorenje stručnjaka: Jačajte bezbednost svojih država – terorizam će stići i u Evropu

Zapad ne treba da vjeruje obećanjima pokreta „Taliban“ „sa njegovom fašističkom ideologijom“, jer će svaki evro koji bude poslat u pomoć Avganistanu biti direktno proslijeđen u riznicu terorista, izjavio je ekspert za islamizam Ahmad Mansur, prenosi nemački list „Fokus“.

Prema mišljenju stručnjaka, svjedoci smo „neuspjeha biblijskih razmjera“ u Avganistanu – Amerikanci, Evropljani, cijeli Zapad bukvalno je pobjegao iz zemlje u panici i pod paljbom. Dvadeset godina vojnog prisustva u zemlji super sile kao što su SAD i njenih mnogobrojnih saveznika, skoro 200.000 dobro obučenih i naoružanih avganistanskih vojnika, na hiljade poginulih i milijarde evra, nisu sprečile talibane da dođu na vlast.

 Talibani su pobjedili u ratu, konstatuje Mansur. Fotografije iz Avganistana ne samo da će se naći u udžbenicima istorije, nego će se urezati u glave svih pripadnika islamističkih organizacija, upozorava ekspert.

Kako kaže, njihova poruka je sledeća: sve što je potrebno da se pobjede velike sile su ideologija, pristalice i izdržljivost. Nije bitno koliko je protivnik nadmoćniji, terorizam će ipak baciti svjetsku silu na kolena, konstatuje ekspert. Kako dodaje, taj motivišući podsticaj koji su, zahvaljujući Avganistanu, dobile terorističke organizacije širom svijeta određivaće njihovo ponašanje narednih decenija i doneće čovječanstvu mnogo nevolja.

Umjerena struja talibana

Kako bi ublažili katastrofu, pojedini političari i savjetnici u poslednje vrijeme govore o novoj umjerenoj struji „Talibana“ koja se razlikuje od organizacije koja je postojala pre 20 godina.

Međutim, što se tiče ideologije, „Taliban“ se nije promjenio.

Karakteriše ga „fašistička, islamistička ideologija koja želi da vlada primenjujući ideologiju iz kamenog doba“, ističe Mansur. Grupa, čija se ideologija temelji na vehabijskom, selafijskom, sunitskom šerijatu, ne može se promjeniti ili postati umjerena, ubeđen je autor članka.

S obzirom na to da se ideološki „Taliban“ po malo čemu razlikuje od „Al Kaide“ ili DAEŠ-a, u Avganistanu će sada početi takmičenje ovih pokreta za pristalice i uticaj. To su najbolji preduslovi za nestabilnost koja će stvoriti prostor za razvoj terorističkih struktura i pojavu novih terorista, kao što je bilo i pre 20 godina, odakle se mogu proširiti na cijeli svijet, objašnjava stručnjak.

Bilo kakve akcije, poput Muhamedove karikature ili izražavanje solidarnosti sa Izraelom, terorističke grupe poput DAEŠ-a i Al Kaide, doživljavaće kao napad na islam i muslimane i motivisaće islamske manjine, između ostalog i u Evropi, da reaguju na to nasiljem kako bi zaštitili ugled svoje vjere. Stoga se Zapad oslanja na loše savjete ako vjeruje da pomoću finansijskih sredstava ili diplomatije može da ublaži situaciju ili čak da je uzme pod kontrolu, precizira ekspert.

„Svi moraju da shvate da svaki evro koji mi dajemo talibanima kako bi kupili ljudima put do slobode znači jedan evro subvencija za kršenje ljudskih prava i razvoj terorističkih struktura“, zaključuje Mansur, upozoravajući da će taj terorizam prije ili kasnije stići i do Evrope.

On savjetuje da je zato važnije da se sredstva ulažu u aktivan razvoj bezbjednosnih struktura, jačanje obaveštajnih službi i zajedno sa svim saveznicima pažljivo prati situacija u Avganistanu. Izuzetno je važno da se razbiju terorističke strukture u zemlji prije nego što ojačaju ─ u Avganistanu ili van njegovih granica, apeluje Mansur u članku za „Fokus“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se