Ex-YuPolitikaVIJESTI

Rojters: EU više nikome ne garantuje članstvo

Evropska unija, strahujući od političkih reakcija država članica, više ne može da pristane da pruži garancije za buduće članstvo šest balkanskih zemalja kojima je obećano mjesto u bloku, objavio je Rojters, pozivajući se na četvoro neimenovanih diplomata i interni dokument.

Zastoj oko deklaracije samita EU i lidera Balkana, 6. oktobra, predstavlja najslabiju tačku strategije EU da uvede Srbiju, tzv. Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Sjevernu Makedoniju u blok, što se, kako se napominje, podudarilo sa rasplamsavanjem tenzija na administrativnoj liniji Srbije i Kosova.

EU je na samitu planirao da ponovi obećanje od prije 18 godina da „daje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“, stoji u nacrtu deklaracije samita sa datumom 11. septembar, u koju je britanska agencija imala uvid.

Diplomate navode da su tim povodom održane najmanje dvije runde razgovora ali nisu rezultirale dogovorom. Države EU ne žele da objelodane svoje stavove, navodi Rojters i dodaje da bogate sjeverne zemlje, kao što su Danska, Francuska i Holandija strahuju da se ne ponovi scenario ubrzanog prijema Rumunije i Bugarske 2007. godine i lošeg upravljanja migracijama radnika iz istočne Evrope u Britaniju, što je, kako se ocjenjuje, mnoge Britance okrenulo protiv Unije.

Izvor
Sputnik.rs
Tagovi
Back to top button
Close
Close