5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Odgovor Sarajeva – uhapsili bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su Radovana Veljovića, osumnjičenog da je tokom 1992. godine počinio zločin protiv čovečnosti.

Tužilaštvo BiH tereti Veljovića (1954) da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske tokom 1992. godine na području Foče počinio ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja, saopšteno je iz te pravosudne institucije.Posle hapšenja, dodaje se, osumnjičeni je predat postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ga ispitati i doneti odluku o daljim aktivnostima, prenosi B92.

Podsetimo, ovo hapšenje naloženo je nekoliko dana nakon što je Edin Vranj u Srbiji uhapšen po poternici raspisanoj 2018. zbog sumnje da je izvršio ratni zločin, a nekada je bio načelnik policije Federacije BiH.

Kriminalističku policiju je napustio 2016. godine, kada je postao direktor privatne sigurnosne agencije.

Prema pisanju sarajevskih medija, Vranj je punih 30 godina proveo na različitim operativnim i rukovodećim poslovima. Nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u FUP-u i prvi čovek Odeljenja za organizovani kriminal uhapšen je na graničnom prelaz Uvac.

Zbog toga je na hitan sastanak pozvan srpski ambasador u BiH Aleksandar Đorđević, koji je odbio da dođe na razgovor u Predsedništvo BiH, saznaju mediji u BiH.Đorđevića je na razgovor pozvao predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, a tema „hitnog“ sastanka je trebalo da bude hapšenje Edina Vranja, državljanina BiH koji je u nedelju uhapšen u Priboju zbog toga što ga pravosuđe u Srbiji sumnjiči za ratne zločine u Goraždu.

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković izjavila je na Fejsbuku da je nota upućena i dodala da je naložila Ambasadi BiH u Beogradu da odmah reaguje i da od vlasti Srbije dobije zvanične i potpune informacije o statusu Vranja, koga je policija Srbije uhapsila na graničnom prelazu Uvac.

„Ministarstvo i Ambasada BiH u Beogradu odmah će se uključiti u slučaj i ponuditi svu moguću pomoć državljaninu BiH“, navela je Bisera Turković.

Situacija je kulminirala kada je juče Ministarstvo spoljnih poslova BiH preporučilo svojim državljanima koji su bili uključeni u odbranu BiH od 1992. do 1995. da ne putuju u Srbiju.

„Upozorenje se izdaje zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja državljana BiH protiv kojih se u Bosni i Hercegovini ne vode postupci niti ih pravosudne institucije zemlje terete za ratne zločine“, poručuju iz ove institucije, prenosi radio Sarajevo.

Reagovanje Ministarstva spoljnih poslova BiH usledilo je u utorak nakon što je Viši sud u Beogradu odredio jednomesečni pritvor nekadašnjem policijskom službeniku Edinu Vranju, koji je uhapšen u subotu pri ulasku u Srbiju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se