12 C
Zvornik
24. мај 2024.

Merkelova stigla u Beograd, Vučić je dočekao sa cvijećem

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je upravo na beogradskom aerodromu Nikola Tesla njemačku kancelarku Angelu Merkel koja će boraviti u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Srbiji.

U delegaciji koja je dočekala kancelarku, jednu od najmoćnijih politicara današnjice je i ambasador Nemačke Tomas Šib i ambasadorka Srbije u njemačkoj Snežana Janković.

Avion je sletio u 16.15 minuta, a Vučić dočekao je kancelarku sa buketom cvijeća.

Ovo je drugi put da Aleksandar Vučić u Beogradu dočekuje Merkel, prethodni put bilo je to 2015. godine u ulozi predsjednika Vlade.

Vučić se od 2014. godine sastao 16 puta sa njemačkom kancelarkom. Početkom juna 2014. godine razgovarali su u Berlinu, tri mjeseca kasnije u okviru Berlinskog procesa takođe u Berlinu, a potom je uslijedio dolazak Merkel u Beograd. Iste 2015. godine, 26. avgusta dvoje državnika razgovalo je u Beču u okviru Berlinskog procesa, a samo dvije nedjelje kasnije uslijedio je susret u Berlinu.

U sedmom mjesecu 2016. sastali su se u Parizu, u okviru Berlisnkog porcesa a u martu naredne godine u Berlinu, kao i u februaru i aprliu 2018. godine.

Te godine sastali su se pet puta, pored ta dva puta u Berlinu, predsjednik Srbije sa njemačkom kancelarkom razgovarao je još u Sofiji, Helsinkiju i Parizu.

Naredne 2019. godine sastali su se tri puta u Davosu, Berlinu i Njujorku. 2020 održali je video konferencija,

Svečana ceremonija biće organizovan ispred Palate Srbija nakon čega će uslijediti tet a tet sastanka dvoje državnika, a potom i sastanci delegacija.

Avion kojim je došla kancelarku dopratili su migovi 29 Vojske Sribije, koju su brigu o bezbjednosti Merkel preuzeli po ulasku naš vazdusni prostor.

U čast Mekrel, kaju zovu i Kraljica Evrpe, u znak dobrodošlice na zgradu Geneksa na Novom Beogradu postavljene su ogromne zastave Njemačke i Srbije, a širom grada i brojni bilbordi na kojima piše dobrodošli kancelarko.

Odlazeća njemačka kancelarka posjetom Beogradu pocinje mini balkansku turneju tokom koje će 14. septembra boraviti u Albaniji, gdje će biti organizovan zajednicki ručak sa premijerima država regiona.

Prema ocjeni domaćih analitičara time je Berlin jasno stavio do znanja da Srbija ima kljucnu poziciju u regionu i da svi procesi na Zapadnom Balkanu najvećoj mjeri zavise od Beograda.

Posetu ocjenjuju i kao namjeru Merkel da na kraju mandata i politicke karijere nasljedniku ostavi „u zaostavštvinu“ upravo Zapadni Balkan.

Ocjenjuje da će Merkel reći da Njemačka ne mijenja politiku kada je riječ o ovom regionu i da Berlinski proces ostaje na snazi kao mehanizam koji bi trebalo da Srbiju približi EU.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se