20.9 C
Zvornik
29. април 2024.

Mazalica: Oporavak privrede brži od očekivanog

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica ocijenio je da se privreda Srpske brže oporavila nego što se očekivalo i istakao da je privredni rast rezultat većih privrednih aktivnosti u Srpskoj.

Tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu rebalansa budžeta Republike Srpske za 2021. godinu, Mazalica je rekao da je politika EU i dodatno štampanje 750 milijardi evra imalo uticaj na rast cijena u BiH, regionu, pa i u Republici Srpskoj.

Poslanik SDS-a Milan Radović smatra da je rast prihoda, koji je prikazan u Prijedlogu rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu, „ostvaren na osnovu rasta cijena, a ne razvoja privrede i otvaranja novih radnih mjesta“.

Prema njegovom mišljenju, Vlada treba da rastereti privredu i smanji uvoz za potrebe razvoja domaćih preduzeća.

Poslanik PDP-a Jelena Trivić smatra da je rast BDP-a u Republici Srpskoj uzrokovan spoljnim faktorom rasta BDP-a u svijetu, jer je ovo godina oporavka, a ne, kako je rekla, zbog politike Vlade Republike Srpske.

„BDP u svijetu ukupno će rasti u ovoj godini za šest odsto, a razvijene zemlje od pet odsto“, rekla je Trivićeva.

Trivićeva tvrdi da je Republika Srpska relativno dvostruko zaduženija od Federacije BiH.

Narodna skupština Republike Srpske razmatra po hitnom postupku Prijedlog rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu, čiji je okvir četiri milijarde i 16 miliona KM, što je više za 221 milion KM, odnosno za 5,8 odsto u odnosu na planirani budžet.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se