5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Kako jesti testeninu, a da se ne ugojite

Ko još ne voli obrok u kom je zastupljena testenina? Zasitna je, pruža osećaj zadovoljstva i sreće i uglavnom „ne pada“ teško na želudac.

Nažalost, tjestenina se našla „na crnoj listi“ namirnica, jer goji.

Ali, da li je baš tako i da li je testenina „glavni krivac“ za višak kilograma ili smo se „prevarili u računici“?

Nutricionista Suzi Burel iz Sidneja objasnila je na svom blogu kako da jedete testeninu a da se ne ugojite.

„Jedna šolja nekuvane testenine sadrži 85 grama ugljenih hidrata i do 14 grama proteina“,  navela je Suzi.

„Zbog visokog procenta ugljenih hidrata spada u energetski gustu hranu.“

Prema njenim riječima, iako su dvije šolje kuvane tjestenine dobar izbor za one koji se bave sportom, u većini slučajeva mnogi imaju tendenciju da pojedu tri, pa i četiri šolje testenine u kombinaciji sa teškim dresingom.

„Mješavina ugljenih hidrata i masti povezuje testenine sa povećanjem tjelesne težine“, istakla je Burelova i o otkrila da jedna porcija karbonare može da sadrži od 60 do 80 grama masti.

„Za razliku od porcija koje se služe u Italiji, a koje predstavljaju kombinaciju testenina i laganijih umaka poput sosa od paradajza i malo maslinovog ulja, mi smo fokusirani na drugačiju kombinaciju tjestenina sa dodacima. Dakle, nije problem u testenini, već u dresingu.“

Da biste uživali u tjestenini bez rizika od gojenja, ona predlaže da to bude jedna šolja tjestenine sa nekim laganijim prelivom, poput povrća sa malo ulja ili morskih plodova.

„Kao i bilo koja druga hrana, tako je i tjestenina dozvoljena jednom ili dva puta nedjeljno, posebno ako ste fizički aktivni. S druge strane, ako vam je cilj gubitak kilograma ili želite češće da jedete testeninu, ne bi bilo loše da isprobate opciju sa nižim sadržajem ugljenih hidrata“,  predlaže Suzi.

Nutricionista ima još jedan prijedlog – da klasičnu tjesteninu zamijenite spiralno isečenim tikvicama koje ćete preliti željenim dresingom. U tom slučaju unećete manje kalorija, jer je poznato da tivkice spadaju u povrće koje je siromašno kalorijama.

Još jedan trik koji su nutricinosti davno otkrili jeste da tjesteninu nikako ne jedete toplu, nego tek kad prenoći u frižideru. Tad se, tvrde, neće „lijepiti“ za stomak i neće prouzrokovati višak kilograma.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se