Đacima u Glamoču uskraćeno pravo da uče srpski jezik

Srpskoj djeci u Glamoču, lokalnoj zajednici koja je u sastavu Livanjskog kantona i teritorijalno pripada Federaciji BiH, uskraćeno je Ustavom zagarantovano pravo da uče srpski jezik i imaju nacionalnu grupu predmeta. Diskriminatorski odnos prema srpskim školarcima (trećina učenika u glamočkoj osnovnoj i srednjoj školi je srpske nacionalnosti) traje punih 20 godina, a svi dosadašnji pokušaji njihovih roditelja da isprave ovu nepravdu završavali su se neuspijehom zbog nezainteresovanosti onih koji o tome odlučuju.

Nebojša Radivojša, načelnik Glamoča, u kojem su Srbi većinski narod, smatra da je skandalozno i neprimjereno uskraćivati djeci mogućnost da uče materinji jezik. Situaciju zbog koje ispaštaju srpska djeca moguće je, prema njegovom mišljenju, riješiti uz malo više razumijevanja i odgovornosti nadležnih u resornom kantonalnom ministarstvu.

„Bilo je nekih obećanja, ali nije ništa konkretno urađeno. Iz tog razloga srpski školarci i u ovoj školskoj godini učiće hrvatski ili ’bosanski’ jezik, umesto srpskog, koji smatraju maternjim”, rekao je Radivojša za „Politiku“, istakavši da su, nažalost, djeca u Glamoču „ona preko kojih se lomi politika”.

Bez obzira na dosadašnje neuspjele pokušaje, roditelji srpskih školaraca kažu da „neće odustati” i da će nastaviti borbu za uvođenje ćirilice i srpskog jezika u glamočke škole. U tom smislu očekuju promjenu odnosa hrvatskih političara u lokalnoj vlasti prema zagarantovanom pravu na izučavanje nacionalne grupe predmeta, po nastavnom programu Republike Srpske.

To pravo uskraćeno je i srpskoj djeci u Osnovnoj školi „Ahmet Hromadžić” u Bosanskom Petrovcu (na području Federacije BiH), zbog čega se većina srpske djece iz te lokalne zajednice opredjeljuje za školovanje u opštini Drinić u Republici Srpskoj, udaljenoj desetak kilometara od mjesta u kojem žive.

Goran Broćeta, delegat u Klubu Srba u federalnom Domu naroda, diskriminaciju koju trpe srpska djeca u Glamoču razumij i kao nepoštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, što je, podvlači on, nedopustivo, jer su Srbi konstitutivan narod. Iz tog razloga će, kaže, već na narednoj sjednici Skupštine Livanjskog kantona ponovo aktuelizovati problem uskraćivanja ustavnog prava srpskoj djeci u glamočkim školama da mogu da uče srpski jezik i imaju nacionalnu grupu predmeta. „Javno ću postaviti pitanje resornoj ministarki, tražiću odgovor napismeno pa ga prezentovati javnosti”, rekao je Broćeta za Srnu.

Izvor
Politika
Back to top button