13.1 C
Zvornik
08. мај 2024.

Borci Zvornika ogorčeni presudom Srećku Aćimoviću

ZVORNIK – Gradska boračka organizacija Zvornik izrazila ogorčenje drugostepenom presudom Suda BiH ratnom komandantu bataljona zvorničke brigade VRS, Srećku Aćimoviću, kaznom zatvora u trajanju od sedam godina.

-Prateći sudski proces javnost se mogla uvjeriti da je Aćimović učinio sve što je u njegovoj moći da ne dođe do povrede ženevske konvencije o običajima ratovanja, te se žestoko suprostavio onima, kojima je ovo djelo ratnog zločina stavljeno na teret i po kojem su presuđeni, odbijajući izvršiti njihovo naređenje. I pored svega, kazna od sedam godina zatvora – kaže se u saopštenju iz Gradske boračke organizacije iz koje se pitaju ako je ovo pravično suđenje i presuda, zasnovana na izjavama nerelevantnih svjedoka, koliko bi Aćimović dobio da je kriv?

Sud Bosne i Hercegovine donio je pravosnažnu presudu kojom je Srećko Aćimović, bivši komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen na sedam godina zatvora zbog pomaganja u genocidu počinjenom nad Bošnjacima iz Srebrenice.

Aćimović je proglašen krivim zbog toga što je pomagao u zatvaranju bošnjačkih muškaraca, dovezenih s područja Srebrenice, u školu u selu Roćević, nedaleko od Zvornika, te u njihovim ubojstvima.

Sud BiH je prvostepenom presudom, od prošle godine, Srećku Aćimoviću izrekao kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se