14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Zvornička kasina – kulturni centar grada

Zgrada Kasine danas predstavlja jedan od stubova kulture i kulturnih dešavanja grada Zvornika. Otrgnuta od vremena, svojim izgledom, starošću i pojavom, daje Zvorniku jednu posebnu kulturno-istorijsku vrijednost, kakvu ima malo gradova u regiji. Iako joj to nije bila prva namjena, Kasina je danas mjesto gdje se okupljaju oni koji žive od kulture, za kulturu i koji njeguju kulturno-istorijsku svijest, ne samo u Zvorniku, nego i šire.

Zgrada Kasine, izgrađena je 1910. godine i služila je za potrebe austro-ugarske vojske uglavnom oficira ( Oficirski dom ). Imajući u vidu da je Austrougarska izvršila aneksiju (nasilno pripajanje) Bosne i Hercegovine 1908.godine, nova vlast je odmah prepoznala koliki značaj Zvornik ima ne samo za regiju, nego i za kompletnu Bosnu i Hercegovinu. Povećan je broj vojnika, koji su se uglavnom nalazili na zvorničkoj tvrđavi, a sa njima je povećan i broj oficira. Austrougarske vlasti su im pružile najbolje moguće uslove, te su zbog toga u Zvorniku vrlo brzo izgradili, već pomenuti, oficirski dom- Kasinu. Međutim, samo zdanje nije moglo biti obično, nego je kao i sve ono što su radili u BiH moralo da simbolizuje moć carstva, napredak itd. Zgrada je izgrađena u secesijskom stilu ili art nouveau ( fr. nova umjetnost)  stilu. Stilu koji je javio u zapadnoj Evropi zadnjih godina XIX i na samom početku XX vijeka, te se slobodno može reći da je Zvornik tih godina, što se tiče arhitekture, bio u korak sa pojedinim gradovima iz zapadne  Evrope. Prema tome, zgradu Kasine odlikuje valovita crta, asimetričnost, dekorativnost i dinamičnost. Prvobitna boja joj je bila žuta, slična današnjoj, ali sa malom razlikom u nijansi. Zgradu odlikuju oblici pravilnih geometrijskih formi i krovni vijenac.

Kasina je kao oficirski dom, pod uparvom austrougarske vojske, bila sve do 1918. godine i propasti Austrugarske monarhije, te stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u kojoj se našla BiH, a samim tim i Zvornik. Uspostavom nove vlasti, Kasina je nastavila služiti svojoj prvobitnoj namjeni, za potrebe vosjke Kraljevine SHS, odnosno Kraljevine Jugoslavije. Međutim, 1934. godine, vojska prelazi na novu lokaciju ( prostor pored Drine prema izlazu iz grada, tzv. Lageri ), a Kasina dobija svoju novu ulogu i postaje ugostiteljski objekat u kome su se priređivale sve značajnije svečanosti i kulturno- zabavne manifestacije u gradu. Sa velikom baštom i fontanom, uz zvornički korzo, koji se odvijao u neposrednoj blizini, Kasina je predstavljala najupečatljiviji i najljepši kutak grada, ne samo za svoje građane, nego i za ljude koji bi iz nekog razloga posjetili grad. Osim ambijenta, Kasina je posebno bila poznata po tome što se u njoj svirala kvalitetna muzika. U prvim godinama poslije rata posebno se ističu pjevačice Danijela i Jovanka, koje su svojim glasom i šarmom, privlačile pažnju velikog broja građana, uglavnom mušakraca. Mnoge žene su im prijetile, što im muževi zbog njih provode mnogo vremena u kafani i zanemaruju porodične obaveze. Danijela i Jovanka bi na sve te napade dostojanstveno odgovarale, da ih ne zanimaju muževi, nego njihove pare. Kasina, kao ugostiteljski objekat, bila je do 1962. godine, nakon čega je predata na upravu omladini, a 1979. godine SIZ kulture, koji je Kasinu značajno popravio, renovirao, proširio i u njoj iste godine otvorio biblioteku, muzejsku zbirku, čitaonicu i salu koja je služila za izložbe, kulturno-zabavne manifestacije manjeg sadržaja i za održavanje raznih sastanaka i skupova u gradu. Sa određemim izmjenama po pitanju prostora, Kasina i danas ima istu ulogu.

kola stranih jezika smart zvornik
Oglas

Restaurirana, sa novim dvorištem u kome je i sada lapidarijum sa objektima iz rimskog perioda i stećcima iz srednjeg vijeka, Kasina je postala simbol grada i njegove kulture. Značaj Kasine uvidjeli su mnogi tokom održavanja manifestacije kulturnog ljeta 2021. godine, gdje je Kasina bila centar kulturnih dešavanja i mjesto okupljanja mnogih građana kojima je stalo do kulturne baštine grada.  

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se