25.9 C
Zvornik
28. април 2024.

Skupština traži da policija zabrani ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju

Skupština Cetinja, koja se deklarativno zalaže za mir u Crnoj Gori, usvojila je danas zaključke kojima Upravu policije poziva da zabrani ustoličenje izabranog mitropolita Joanikija na Cetinju, a od Srpske pravoslavne crkve traži da odustane od te ceremonije najavljene za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, ili da ga održe u nekom drugom gradu.

Za zaključke su glasala 23 odbornika, uključujući GP URA Dritana Abazovića. Protiv su bili odbornici Demokrata Alekse Bečića.

U obrazloženju zaključaka se navodi da su „stabilnost Crne Gore, mir i bezbjednost građana neprikosnovene vrijednosti na temelju kojih žele da grade prosperitet i napredak države i društva“.

Pozvali su na smirivanje tenzija, dijalog i toleranciju.

-Skupština Prestonice Cetinje cijeni da je najavljeno ustoličenje Joanikija Mićovića za mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Cetinjskom manastiru događaj visokog bezbjednosnog rizika koji može da naruši mir i stabilnost ne samo na Cetinju već i u cijeloj Crnoj Gori i poziva nadležne da, svako u dijelu svojih ovlašćenja, u skladu sa Ustavom i zakonima, doprinese očuvanju javnog reda i mira, bezbjednosti građana i imovine -navodi se u jednom od zaključaka.

Uprava policije pozvana je da u koordinaciji sa nadležnim organima, u skladu sa svojim ovlašćenjima, poštujuću Ustav i zakon, planiranu organizaciju ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve na Cetinju, proglasi za skup visokog rizika i donese odluku o zabrani njegovog organizovanja.

Predstavnica cetinjskog odbora Građanskog pokreta URA Jovana Radović kazala je da i sama vjeruje da 5. septembra neće doći u ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju.

-Ne želim da taj vjerski čin posluži nekima za eskalaciju tenzija – rekla je Radović, prenio je portal RTCG.

Prije glasanja je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan pozvao mitropolita Joanikija da odustane od ustoličenja u Cetinjskom manastiru.

– Pozvam i mitropolita Joanikija da, kao duhovnik, pozove vjernike na smirivanje tenzija i da, uzimajući u obzir cjelokupnu situaciju, čin ustoličenja organizuje van Cetinja. Izazovna vremena traže mudre odluke i kompromise radi opšteg dobra. Taj čin bi, po mom sudu, bio znak da kao društvo i pojednici napredujemo ka istinskoj zajednici građana u kojoj se uvažavaju i poštuju različitosti – rekao je Kašćelan na cetinjskoj skupštini.

Kašćelan je u parlamentarnoj raspravi na vanrednoj sjednici sazvanoj povodom ustoličenja, rekao da je ta ceremonija „značajno političko-religijsko pitanje koje je dodatno polarizovalo crnogorsko društvo i znatno podiglo vjerske i nacionalne tenzije, prijeteći da ugrozi javni red i mir, i ukupnu bezbjednost“.

Ponovio je stavove lokalne uprave o mogućim, kako je naveo, posnjedicama najavljenog ustoličenja mitropolita u Cetinjskom manastiru i dodao da se osjeća dužnim, zbog ukupne situacije koja u bezbjednosnom smislu nije na zadovoljavajućem nivou, da još jednom upozori da je najvažniji prioritet očuvanje mira i stabilnosti uz poštovanje prava i sloboda svih građana.

-Javne vlasti moraju da obezbijede dosljednu primjenu Ustavom garantovanih prava i sloboda u skladu sa načelima demokratije i sekularnog uređenja države – kazao je Kašćelan u cetinjskom parlamentu.

On je u obraćanju rekao i da se primat daje jednoj vjerskoj zajednici, a ustoličenju vjerskog poglavara nivo događaja od državnog značaja u, kako je naveo, sekularnoj i građanskoj državi, članici NATO-a i kandidatu za članstvo u EU.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije biće ustoličen 5. septembra u Cetinjskom manastiru, kraj ćivota Svetog Petra Cetinjskog i u prisustvu Njegove svetosti patrijaha srpskog Porfirija, ali bez svenarodnog sabora u porti manastira, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se