-0.6 C
Zvornik
01. фебруара 2023.

Opasno visok nivo UV zračenja i kako da se sačuvate od opasnog uticaja sunca

Na skali od nula do 11 plus, indeks UV zračenja je danas u većini mjesta osam i devet, što spada u kategoriju vrlo visokog.

Danas će u našoj zemlji biti vrlo visok UV indeks ( u prosjeku 7), dok će četvrtak situacija je još alarmantnija i ići će do 9.

Kako se zaštiti od UV zračenja?

Iako se o opasnostima od izlaganja suncu često govori, čini se da mnogi ljudi i dalje nisu svjesni opasnosti koju nosi ova vrsta zračenja. Sunce može izazvati mnogo veće probleme od bolnih opekotina pa je veoma važno da se zaštite na adekvatan način.

U situacijama visokog indeksa UV zračenja neophodna je krema sa zaštitnim faktorom, lagana odjeća, šešir i naočare za sunce, a kao najveća prevencija lekari preporučuju izbegavanje izlaganja kože suncu u periodu od 11 do 16 časova.

Dermatolozi savetuju da obavezno nanesete kremu sa zaštitnim faktorom sa minimum SPF 30, a naročito je važno da  zaštitite vrat i dekolte. Naglašavaju da je važno da kremu nanesete 10 minuta pre nego što izađete iz kuće. Intenzivno izlaganje kože suncu može dovesti do ozbiljnih opekotina, što može biti jedan od faktora rizika za nastanak melanoma – karcinoma kože.

– Kremu za sunčanje trebalo bi naneti na sve dijelove kože desetak minuta pre izlaska na sunce – savetuje pedijatar dr Goran Vukomanović i naglašava da bi roditelji trebalo da bebe i malu djecu mažu na svakih sat vremena.

– Potrebno je obratiti pažnju da odabrana krema obavezno ima zaštitu i od infracrvenog IR-A zračenja, a ne samo od UV-B i UV-A zraka. Idealno bi bilo da krema štiti takozvanim inovativnim organskim filterima. Preporuka je da  koristite preparate koji imaju dokazanu efikasnost u sprovedenim studijama, jer korišćenje krema koje nisu proverene može da dovede do opekotina i oštećenja kože –  navodi lekar.

Veoma je važno da redovno provjeravate kožu, kako biste na vrijeme primjetili bilo kakve sumnjive promene i blagovremeno se javili lekaru. Ne treba zaboraviti da je sunce neophodno i za sintezu vitamina D u našem organizmu, koji je neophodan za jake kosti, a njegov nedostatak izaziva različita oboljenja.

Doktor Vukomanović je objasnio da ne reaguju svi tipovi kože na zračenje sunca na isti način, jer svaka osoba ima svoju fotoosetljivost.

– S obzirom na to da je dječija koža tanka, a njen zaštitni mehanizam slabiji od kože odraslih osoba, deca mnogo brže pocrvene. Ništa manje nisu osjetljive ni osobe koje su svetle puti i plavih očiju – upozorio je ljekar.

Šta znače boje UV indeksa zračenja

Ukoliko čujete da ulazimo u ljubičastu zonu, to znači da je indeks UV zračenja ekstremno visok, odnosno 11 i više.

Crvena boja označava veoma visok nivo zračenja čije su vrijednosti od osam do 10. Visok nivo obilježava se narandžastom bojom za upozorenje i vrijednost iznosi od šest do sedam. Sve se ovo smatra alarmantnim nivoom UV zračenja.

Umjereno i nisko UV zračenje obilježeno je žutom  (indeks tri  do pet ) i zelenom od nula do dva, što je zapravo potpuno bezbjedan nivo zračenja za zdravlje ljudi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se