14.3 C
Zvornik
01. мај 2024.

Košarkašice poražene u neviđenoj borbi za bronzu na Olimpijskim igrama u Tokiju

Košarkašice Srbije koje su ostavile srce na terenu, nažalost nisu uspele da osvoje bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju jer su izgubile protiv Francuske rezultatom 91:76 (19:23, 24:17, 24:14, 24:20).

Srpkinje su zaista bile i ovoga puta na visini zadatka, ali je protivnik bio u neverovatnoj seriji, bio je bolji, ali to ne može da umanji uspeh ove generacije koju sa klupe predvodi Marina Maljković. Ovo je kraj za Sonju Vasić i Jelenu Bruks, ali i početak nečeg novog. Glavu gore, devojke!

Najefikasnija u timu Srbije, a ujedno i na celom meču bila je Ivon Anderson sa 24 poena, a dvocifrena je bila i Jelena Bruks sa 14 poena. Što se tiče bronzanih Francuskinja tu je najviše poena dala Vilijams (17), Mijem (16), Gruda (14), Fato (12), a po 10 su imale Šatro, Duše i Johansen, što dovoljno govori koliko su bile motivisane.

Prva četvrtina je bila nešto prelepo. Zaista su Srpkinje pokazale da su i te kako motivisane i da žele da osvoje bronzanu medalju.

Sjajna Ana Dabović je sve započela. Vukla je naš tim, imala je sve u svojim rukama, a onda je Sonja Vasić pogodila fantasttičnu trojku. Bilo je malo problema u odbrani, Marina Maljković je sa klupe „podigla“ Nevenu Jovanović, a ona je donela poravnanje na pola prve četvrtine.

Ivon Anderson je počela da igra veoma dobro, a naše lavice su počele da sipaju trojke, znale su i Vasić i Bruks da će morati svojim maestralnim nišanski spravama da „pocepaju“ mrežicu jer je protivnik verovatno bio pun adrenalina, naročito posle onog poraza koji smo im naneli u finalu Evropskog prvenstva. A, da, mi smo njih već pobedili. Do kraja prvog kvartala, Srbija je imala prednost od četiri poena i mogla je mirno da dočeka početak druge četvrtine – 23:19.

Ovaj period igre bio je neka vrsta krize u ovom duelu za bronzu. Nažalost, naše su već posle dva minuta imale tri timska faula, a ispunile su i bonus nedugo zatim, što je predstavljalo neočekivan problem za izabranice Marine Maljković. Francuska je to „osetila“, pa su protivnice krenule i te kako agresivno u napad znajući da će preko veoma dobre Grude doći u vođstvo.

I to im je pošlo za rukom. Međutim, samo dok se Ivon Anderson nije razljutila i krenula da niže devojke u plavim dresovima kao da igra sa decom. Povukla je američka… ne ne, naša košarkašica je povukla Srbiju ka izjednačenju, a u tome je – uspela!

Pred kraj prvog poluvremena bilo je 40:40, ali su ipak Francuskinje stigle do prednosti i to posle šuta za tri poena. Nije ovo bio period našeg tima, naročito u odbrani, ali su srpske lavice imale dovoljno vremena na pauzi da se vrate na parket i pokažu ko je evropski šampion.

Ipak, drugo poluvreme je pretilo da bude totalni ponor našeg hrabrog tima. Imale su mnogo više agresivnosti, ali i sreće u napadu Francuskinje koje su zaista „sipale“ trojke kao od šale. To je i te kako smetalo našem timu koji je se nije nadao da će ovako loše biti posle pauze.

Jednostavno, sve je išlo od ruke devojkama iz Francuske pa su tako napravile u ovoj četvrtini najveću razliku – čak osam razlike je bilo posle trećih 10 minuta u ovoj velikoj borbi za bronzu. Pokušavala je i Marina Maljković da razdrma ekipu, ali ništa nije moglo da zaustavi odlične Francuskinje.

A onda smo zaista bili dobri u poslednjem kvartalu. Imali smo seriju od 12:0, krenuli smo silovito u drugoj polovini, ali jednostavno nismo uspeli. Za kraj su Francuskinje samo potvrdile ono što su radile kroz čitav meč – ubacile su još dve trojke na samom završetku meča – 91:76.

Poraz jeste bolan, ali ove devojke moraju da znaju da su ponos čitave Srbije, i da je ovo veliki uspeh za našu žensku, ali i košarku uopšte. Glavu gore, idemo dalje!


POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se