5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Lideri stranaka odbacili svako nametanje na nivou BiH

BANJALUKA – Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištemu Republici Srpskoj odbacili su svako nametanje na nivou BiH, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović nakon sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka.

Čubrilović je rekao da ne postoji legalni i legitimni visoki predstavnik.

Srpski predstavnici od sutra neće učestvovati u radu na nivou zajedničkih institucija BiH.

„Ne povlači se niko, samo nema uslova za rad u Predsjedništvu BiH, parlametnu BiH i Savjetu ministara BiH“, rekao je Čubrilović.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da su imali konstruktivan pristup.

On je rekao da na niovu BiH neće učestvovati u odlučivanju dok se sve ovo ne anulira.

Dodik je rekao da novi visoki predstavnik nema legitimitet i da neće biti prihvatana nijedna njegova odluka.

On je naveo da je sastanak uslijedio povodom veoma složene situacije poslije najnovije odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava „negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca“.

Osim Čubrilovića, koji je i lider Demosa, sastanku su prisustvovali predsjednik Srpske Željka Cvijanović, lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH, predsjednik SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak, NPS-a Darko Banjac i NDP-a Dragan Čavić.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava „negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca“.

Branislav Borenović, lider PDP-a, rekao je da to znači da neće biti donošene odluke u tim institucijama do daljeg, odnosno dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, rekao je da su svi saglasni da se više nikada neće prihvatiti bilo koja odluka visokog predstavnika.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, rekao je da se odluka Incka odbacuje kao ništavna i da srpski predstavnici u institucijama BIH neće učestvovati u odlučivanju.

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske rekao je da će Srpska istrajati na odlukama koje su donijeli lideri političkih partija.

Nakon održanog sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka u Srpskoj doneseno je nekoliko zaključaka:

  • Politički predstavnici iz RS odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ga neprihvatljivim i ništavnim.
  • Smatramo da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH – Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara.
  • Odbacuje se svako nametanje na nivou BiH i ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu sa procedurama i odbacuje se saradnju s njim.
  • Na sastanku je bilo riječi i o drugim aktivnostima koje će biti u narednom periodu
  • Preko poslaničkih klubova biće upućena dva zakona vezana za ovu tematiku, a riječ je o krivičnim zakonima

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se