13.1 C
Zvornik
27. септембра 2022.

Inckova odluka je politička igra zapada i rušenje Republike Srpske

Republika Srpska trpi najveće udare i nametanje dopuna zakona o „kažnjavanju negiranja genocida“ od odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka je u stvari politička igra Zapada i pokušaj rušenja Srpske, upozorio je ekspert za bezbjednost DŽevad Galijašević.

„Bojim se da je neko ovdje isplanirao političku oluju nad Republikom Srpskom, te progon i čišćenje Srpske na način na koji je očišćena Republika Srpska Krajina“, rekao je Galijašević Srni.

Galijašević je naveo da Inckova odluka predstavlja progon riječi, naučnog razmišljanja i ograničavanje sudova u njihovoj interpretaciji presuda o tome šta se događalo na ovim prostorima.

On smatra da je jasno da je riječ o političkoj odluci i rušenju Republike Srpske, čemu je prethodilo nelegalnog imenovanje novog visokog predstavnika njemačkog političara Kristijana Šmita.

„Jasno je da odluka, odnosno, donošenje dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca ima politički cilj da evidentni sukob Hrvata i Bošnjaka oko izmjena Izbornog zakona prebaci na teren sukoba Bošnjaka i Srba, s tim što će uz Bošnjake stati Zapad, NATO zemlje, NJemačka, SAD, Velika Britanija. Ovo je kreiran sukob a ciljevi su daleko širi i opasniji“, rekao je Galijašević Srni.

On se nada da u tome ne učestvuju i politički prijatelji, koji više nemaju pravo govoriti da im je poznato šta se dešavalo na ovim prostorima, jer je Incko već donio odluku.

Galijašević smatra da, Srbija koja je potpisnik Dejtonskog sporazuma mora reći da tako ne može i da je Inckova odluka bespravna i neće se provesti.

On je podsjetio da je ovu odluku nametnuo čovjek čija je ostavka već prihvaćena i imenovan novi visoki predstavnik, te da su sve aktivnosti koje se dešavaju u regionu usmjerene ka tome da se odvuče pažnja od Republike Srpske koja trpi najveće političke udare.

Galiješvić je izrazio bojazan da je sve što se dešava dio šire igre i da se svi događaji sračunati da odvuku pažnju od stvarne mete – Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

„Visoki predstavnik nije ovlašten da uradi što je uradio i ne doprinosi pomirenju. Kada to visoki predstavnik rada, simboličan izbor datuma, način na koji to Incko radi, činjenica da je došao iz Austrije. Da li je ovo nova aneksija BiH ili tek početak stvarne okupacije?“, naveo je Galijašević.

Galijašević je podsjetio da visoki predstavnik, bez obzira ko bio i kako došao, nije ovlašten da bude zakonodavac niti ustavotvorac, te da ni u jednoj od više od 40 rezolucija koje su donesene od devedesetih do danas nije dato to ovlaštenje.

„Srbofobija politika Austrije i NJemačke koja traje 150 godina nastavlja ponovo ratove koji su jednom izgubili i žele da ih okrenu u svoju korist“, zaključio je on.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava „negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca“.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo je zvanično i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju nametanja zakona od odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, ali i kojom se izražava nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,106PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se