10.9 C
Zvornik
04. мај 2024.

Episkop Fotije: Jedinstvom i slogom da odolimo iskušenjima

NJegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u čelopečkom hramu Svete velikomučenice Marine koji je juče proslavila istoimenu slavu.
Dana 30. jula, 2021.godine, kada Pravoslavna Crkva slavi Svetu velikomučenicu Marinu – Ognjenu Mariju, bogoslužio je Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije u hramu, posvećenom upravo ovoj svetiteljki, u Čelopeku, arhijerejsko namjesništvo zvorničko.
Domaćin, otac Dragan Negić je dočekao Episkopa sa velikim brojem vjernika i potvrdio vladikine riječi da je mnogo naroda u Srpskoj crkvi koji poštuje i voli Ognjenu Mariju.
Čestitajući hramovnu slavu Episkop Fotije je istakao da se sveta velikomučenica Marina već sa 12 godina “unevestila Hristu i sav svoj podvig i život provela u bogomisliju, ugađajući Bogu i bližnjima. Međutim, Bog je izabrao da ona svoju vernost Hristu potvrdi i svojim mučeništvom.“

Osvrćući se na trenutnu situaciju u Republici Srpskoj Vladika Fotije je rekao da se svi zajedno “molimo za dobro našeg naroda. Molimo se i za dobro naših ljudi koji vode Republiku Srpsku. Molimo se da budu jedinstveni da bi zajedno odolili iskušenju koje je pred svima nama.
Tokom Svete Liturgije, Preosvećeni Episkop Fotije, rukopoložio je teologa Nemanju Markovića u svešteni čin đakona.
Želeći da istakne dosadašnji parohijski trud Vladika je jereje Petra Stevanovića i Dražena Stevanovića rukoproizveo u čin protojereja.
Kumovi današnjeg molitvenog sabranja bili su profesor Milan Tomić, Radivoje Trišić i Božana Milijašević, sa kojima je episkop slomio slavski kolač.
Nakon Svete Liturgije izvršena je licitacija i ophod oko hrama, a onda i izvršen pomen kod spomenika za postradale vojnike u poslednjem Odbrambeno otadžbinskom ratu.
U bratskoj ljubavi i Hristovoj odanosti, Preosvećenom episkopu Fotiju koji je načalstvovao svetim sabranjem, sasluživali su arhimandrit Gavrilo (Stevanović), iguman Manastira svetog Nikolaja na Ozrenu; arhimandrit Nektarije (Tešić), iguman Manastira Časnog Krsta u Suvom Polju; protojerej-stavrofor Vidoje Lukić, arhijerejski namjesnik zvornički; protojerej Miloš Trišić, arhijerejski namjesnik tuzlanski; protojerej-stavrofor Jovo Marković, paroh u Pojezni; jerej Dražen Stevanović, paroh u Kozluku i đakon Nemanja Spasojević.
Naposletku, za sve prisutne upriličena je i trpeza ljubavi u svetosavskom domu.
Posle akatista u 17 časova, koji je služio otac Dragan Negić, povelo se tradicionalno narodno kolo oko hrama Svete Velikomučenice Marine u Čelopeku.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se