17 C
Zvornik
02. мај 2024.

Za opstanak crkve na Kosmetu potrebne jake međunarodne garancije

Glavni pravni savjetnik Eparhije raško-prizrenske, advokat Aleksandar Radovanović poručio je da se položaj Srpske pravoslavne crkve /SPC/ na Kosovu i Metohiji pogoršava, te da su joj potrebne jake međunarodne garancije za opstanak.

„Decenijski eksperiment, koji je trebalo da pokaže da Priština ima volju i sposobnost da garantuje zaštitu prava Crkve, očigledno je propao i vreme je da se pronađe novi model čija primena neće zavisiti od hirovi bilo koje administracije Prištine“, rekao je Radovanović za „Kosovo onlajn“.

On je ukazao da je manastir Visoki Dečani u veoma složenoj bezbjednosnoj situaciji, te da je do sada bezbroj puta bio na meti ekstremista.

„Iako je uspeo da zaštiti svoje pravo na privatnu svojinu pred kosovskim sudovima, što je na kraju i potvrdio Ustavni sud Kosova, manastir već godinama ne može upisati svoje pravo u katastar, jer institucije jednostavno odbijaju da primene odluku svog suda“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, izgovori su različiti, a ponekad se svode na otvorene prijetnje da će „manastir biti odgovoran za bijes ljudi“, ako je imovina manastira registrovana.

„Uprkos velikom međunarodnom pritisku, kosovske institucije jednostavno odbijaju da sprovedu sudsku odluku koja bi bila nezamisliva bilo gde drugde“, rekao je Radovanović.

On je naglasio da je jedan od primjera položaja koji SPC zauzima na Kosmetu služenje liturgije u Crkvi Hrista Spasitelja u Prištini na Spasovdan, a da je jedna od bizarnijih ideja da se vjerska zgrada pretvori u „muzej žrtava holokausta nad Albancima“.

Radovanović je ukazao da se u posljednje vrijeme srpska istorija na Kosmetu otvoreno falsifikuje, da ima najviše vulgarnih pokušaja kulturnog prisvajanja i asimilacije kulturnog i vjerskog nasljeđa, te da je retorika prema Srbima gora i bezobzirnija, a da se podriva pravo SPC da svoje probleme iznosi predstavnicima međunarodne zajednica u Savjetu za sprovođenje i nadzor sistematski.

On je ukazao da ovaj proces nije u vezi sa samo jednom vladajućom garniturom, već je sistematičan i traje više od jedne decenije, otkako je međunarodna zajednica te procese 2012. godine prepustila lokalnim strukturama.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se