2.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Počelo obilježavanje odbrane Sarajevsko- romanijske regije

 Obilježavanje odbrane Sarajevsko-romanijske regije počelo je liturgijom i parastosom u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama, te pomenom i polaganjem vijenca i cvijeća kod Centralnog spomenika poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.
Vijenac su položili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić.

Počast poginulim borcima odali su i položili cvijeće kod spomenika i delegacija Narodne skupštine Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, rukovodstva lokalnih zajednica, predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Sarajevsko-romanijski korpus tokom rata imao je od 15.000 do 18.000 boraca, a za odbranu ove regije u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu život je dalo 4.156 boraca Vojske Republike Srpske.

Srpske jedinice sačuvale su teritoriju u Sarajevsko-romanijskoj regiji, a potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, Srbi su morali da napuste opštine Ilijaš, Vogošća, Grbavica, Ilidža, Rajlovac i Hadžići.

Kao simbol otpora, na ovom prostoru izgrađen je manastir Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji, gdje se u Spomen-crkvi nalazi više od 4.000 uklesanih imena boraca poginulih u obrani ove regije.

Obilježavanje ovog istorijskog datuma organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se