Nad Srbima Srebrenice počinjen genocid u Drugom svjetskom ratu

Nad Srbima u Srebreničkom srezu počinjen je genocid u Drugom svjetskom ratu jer je utvrđeno da je postojala jasna namjera da Srbi biološki nestanu sa ovog prostora s obzirom da su ustaše ubijale djecu i žene, rekao je istoričar Draga Mastilović.

Mastilović je večeras u Srebrenici govorio na predstavljanju zbornika dokumenata „Zločini genocida na Srbima u Srebrenici u Drugom svjetskom ratu“, što je bila prva promocija ovog zbornika koji je objavljen prošle godine, ali zbog virusa korona nije promovisan.

On je rekao da zbornik sadrži 140 prvorazrednih dokumenata koji govore o počinjenim masovnim zločinima i svjedoče o genocidu koji se desio nad srpskim narodom srebreničkog kraja.

Mastilović je naveo da je prema raspoloživim dokumentima utvrdio da je na području Srebrenice ubijeno najmanje 2.300 srpskih civila, a da je najmonstruozniji zločin počinjen drugog i trećeg dana Trojčindana, 14. i 15. juna 1943. godine.

„Tada je ubijeno minimum 229 osoba od kojih čak 80 djece, što potvrđuje genocidni plan tadašnje Nezavisne države Hrvatske/NDH/“, istakao je Mastilović.

Prema njegovim riječima, taj zločin su počinili pripadnici 29. bojne Josipa Kureleca, o čemu postoje sačuvani dokumenti u Arhivu BiH.

„Prikupljajući građu za jedan naučni rad naišao sam na jednu kutiju na kojoj je pisalo Srebrenica. U toj kutiji bili su zapisnici sa vještačenja koja je 20.juna 1943. godine obavila komisija predvođena sudijom Vejsilom Hadžibegićem, koji je sakrio i sačuvao kopiju tog zapisnika u kome se nalaze imena svih identifikovanih žrtava, kao i poimenični sastav jedinice koja je počinila zločin, a 70 odsto su bili muslimani“, pojasnio je Mastilović.

On je iznio detalj da je Hadžibegić od tadašnje opštinske vlasti Srebrenice dobio spisak sa imenima 75 žrtava, a iz kolektivne grobnice koja se nalazila na mjestu današnje policijske stanice u Srebrenici ekshumirao je posmrtne ostatke 78 lica.

Mastilović je ukazao da je istraživanjem utvrđeno da je ovaj slučaj završen sudskim zaključkom da se svaki dalji postupak završava i stvar se predaje zaboravu.

Mastilović je govorio i o drugim srpskim stradanjima na ovom području u Drugom svjetskom ratu, od Francetićeve „crne legije“ i drugih.

Zbornik su priredili profesori i asistenti Katedre za istoriju i arheologiju Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu koji je i izdavač ove vrijedne knjige dokumenta.

Dokumenta potiču iz Arhiva BiH, iz fonda Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, iz Arhiva Jugoslavije, te iz Arhiva Srbije, iz fonda Milana Nedića.

Mastilović je rekao da su dokumenti sakupljani nekoliko godina, a najviše ih je prikupljeno 2014. godine, samo nekoliko dana prije požara u Arhivu BiH.

Potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović zahvalio je priređivačima i izdavaču, ocijenivši ovaj zbornik izuzetno značajnim za saznavanje prave istine o srpskim i ostalim stradanjima u Drugom svjetskom ratu.

„Poznato je da su Srbi činili 70 odsto žrtava na prostoru Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, ali je to decenijama prikrivano i vrijeme je da se izvrši revizija komunističkog narativa i objavi prava istina o srpskim stradanjima i doprinosu u borbi protiv fašizma“, dodao je Pavlović.

On je najavio da će promocije ovog zbornika biti održane u još nekim podrinjskim opštinama.

Promociju je organizovalo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Srebrenice.

Back to top button