21.4 C
Zvornik
27. мај 2024.

Kina zahvalna Dodiku na podršci

BANJALUKA – Ambasada Kine u BiH zahvalna je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na podršci koju je pružio ovoj zemlji u vezi sa diplomatskim skandalom koji je napravila ambasador BiH u Misiji UN u Ženevi Nermina Kapetanović, uz podršku ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković.

„Zahvaljujemo Dodiku, te mnogim prijateljima iz BiH na dosljednom, objektivnom i pravednom stavu o pitanjima u vezi sa Kinom i iskazanoj moralnoj podršci Kini“, istakli su iz Ambasade Kine u BiH i naveli da su sa radošću pročitali saopštenje iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH u vezi sa pridruživanjem BiH zajedničkoj izjavi protiv Kine na 47. sjednici Savjeta za ljudska prava UN.

Iz kineske Ambasade za „Glas Srpske“ su istakli da pojedine zemlje sa SAD, Kanadom i Velikom Britanijom na čelu napadaju i kleveću Kinu pod krinkom ljudskih prava i grubo se miješaju u unutrašnje poslove Kine, zloupotrebljavajući platformu Savjeta za ljudska prava UN, šireći izmišljene i lažne informacije s ciljem da poremete razvoj Kine.

„Nadležno ministarstvo BiH je ovog puta supotpisalo ovu zajedničku izjavu, zatvarajući oči pred činjenicama. Takav čin je nanio štetu prijateljskim odnosima između Kine i BiH, zbog čega smo ostali duboko uznemireni i zbunjeni“, naveli su iz Ambasade Kine.

U kineskoj Ambasadi smatraju da u ovom trenutku BiH treba da obrati više pažnje na svoja pitanja, umjesto miješanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

Upravo na ovoj sjednici Savjeta za ljudska prava UN, istakli su iz kineske Ambasade, više od 90 zemalja je uputilo poziv za pravdu i progovorilo za Kinu, ističući da su poštovanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta svih zemalja i neuplitanje u unutrašnje stvari suverenih država osnovne norme kojima se uređuju međunarodni odnosi.

„Konstatuju da se treba usprotiviti politički motivisanim i neutemeljenim optužbama protiv Kine zasnovanim na dezinformacijama, te miješanju u kineska unutrašnja pitanja pod izgovorom ljudskih prava. Tako je većina međunarodne zajednice prikazala jasan stav i otkrila licemjerje pojedinih zapadnih zemalja, manjine međunarodne zajednice“, naveli su iz Ambasade Kine.

U Ambasadi su uvjereni da većina ljudi u BiH ima objektivno gledanje i konačno će uvidjeti stvarnu namjeru pojedinih zemalja koje se bave antikineskim aktivnostima, jer je vrijeme da se završi njihova farsa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je u utorak, 22. juna, da u potpunosti podržava teritorijalni integritet i cjelovitost Kine, kao i sve akcije koje ona preduzima na očuvanju svog suvereniteta.

Dodik je naglasio da se Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara nije moglo pridružiti zajedničkoj izjavi pojedinih zemalja u vezi sa stanjem ljuskih prava u Kine s obzirom na to da nije dobilo stav Predsjedništva BiH, naglasivši da takav potez Ministarstva nije u skladu sa Ustavom i zakonima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se