12 C
Zvornik
24. мај 2024.

Dodik: Divljanje političkog gubitnika Bakira Izetbegovića

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je Srni da obraćanje lidera SDA Bakira Izetbegovića na stranačkom skupu „nije ništa novo i ništa drugo do divljanje političkog gubitnika koji ne uspijeva da sprovede amanet pokojnog babe i BiH učini islamskom državom“.

„Sve što je izgovorio na račun druga dva naroda i njihove političke predstavnike u BiH samo su nijanse te teze koja je prisutna u njegovom obraćanju od početka do kraja. Bilo bi prenaivno ocijeniti da je ton i kvalifikacije u Izetbegovićevom govoru posljedica činjenica da SDA gubi uticaj u bošnjačkom tijelu i da na ovako radikalan način želi da ih homogenizuje“, rekao je Dodik, upitan da prokomentariše Izetbegovićevo obraćanje na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora SDA.

Dodik je naveo da je važno podsjetiti na činjenicu da je Bakir Izetbegović, i kada je SDA najbolje stajala, sanjao islamsku državu umotanu u kvazi građanske ideje čime je potvrđivao da Srbi i Hrvati imaju razloga da ostanu budni dok su u ovakvoj državnoj zajednici, posebno ako Izetbegović sa stranačkog skupa negira da je BiH sastavljena od tri naroda što u Ustavu BiH jasno piše.

„Što se tiče SNSD-a, čiji sam predsjednik, mogu da kažem da se mi nikada nećemo umoriti od insistiranja na poštovanju izvornog Dejtonskog sporazuma i da nećemo povući ponudu o pregovorima sa FBiH o budućnosti BiH. Pregovori jesu završeni u Dejtonu, kako kaže Izetbegović, ali ti pregovori su stvorili BiH koju ne vidimo danas, a na koju je Republika Srpska stavila potpis. Ovu BiH, koju nam podvaljuje Izetbegović, nismo potpisali u Dejtonu“, istakao je Dodik.

On je poručio da uprkos okupaciji od Ustavnog suda i CIK-a BiH koju sebi prisvaja i sam Izetbegović i uprkos razumijevanju dijela međunarodne zajednice za politiku plača koju Bošnjaci njeguju od 1996, SNSD neće odustati od borbe za prava Republike Srpske i srpskog naroda onako kako im to prema Dejtonskog mirovnom sporazumu pripada, vrlo jedinstveno i odlučno, bez razlika među najvišim političkim predstavnicima iz SNSD-a.

„Naša taktika nije smaranje Bošnjaka i BiH, kako kaže Izetbegović, to je upravo ono što SDA radi od 1992. do danas. To su Bošnjaci konačno prepoznali, kaznili Izetbegovića koji danas svoju retrogradnu politiku prema svom narodu pokušava da pripiše drugima. Debakl te politike tek će da uslijedi, jer naš narod zna reći ‘što se grbavo rodi, vrijeme ne ispravi'“, rekao je Dodik, koji je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je ocijenio i da je Izetbegovićevo obraćanje obilovalo i velikom količinom laži koje je nemoguće demantovati u jednoj izjavi.

„Izdvojio bih samo neke. Laž je da FBiH živi bolje od Republike Srpske. Svi pokazatelji dostupni javnosti govore da to nije tačno, iako je npr. sva diplomatska mreža smještena samo u Sarajevu i po tom osnovu i Sarajevo i FBiH ubiru značajan novac. Takođe, NATO nije održao vježbu u BiH, kako podmuklo podvaljuje Izetbegović, vježbu su imale Vojska SAD i Oružane snage BiH, a sličnu vježbu će Oružane snage BiH na jesen održati sa Vojskom Srbije.

NATO integracioni proces nije nastavljen, kako opet lažno sugeriše Izetbegović. O putu u NATO pitaće se Republika Srpska, a ako ko sumnja u ovo što govorim neka ujutru pokuša da donese odluku bez nas. I konačno, ko je Bakir Izetbegović da drži lekcije ne samo Srbima u Republici Srpskoj već cijelom srpskom nacionalnom korpusu“, naveo je Dodik.

On je istakao da je istina da Izetbegović voli da se tako junači na stranačkom skupu, ali ako to izađe van prostorije u kojoj on izigrava heroja, to je već druga stvar.

„Mi kao narod nismo uzmicali ni pred Austrougarima, ni pred nacistima, preživjeli smo ustaški genocid, zločine pod komandom Izetbegovićevog oca. Preživjećemo mi i nadživjeti i Izetbegovića mlađeg i SDA. Nećemo ga pitati kako treba da živimo i kako treba da organizujemo državu u kojoj hoćemo da živimo. Mi smo kroz istoriju pokazali ne samo da znamo da se borimo za državu, već i kako da tu državu ispunimo kvalitetnim sadržajima od kojih mnogi danas pripadaju svjetskoj naučnoj i kulturnoj baštini“, istakao je lider SNSD-a.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se