14.3 C
Zvornik
26. април 2024.

U Zvorniku 3D izložba najljepših stećaka u Bosni i Hercegovini

Druga u nizu šest planiranih izložbi Stećak.3D baziranih na savremenoj tehnologiji VR iskustva, biće otvorena 12.juna u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Zvorniku. Nakon Zvornika izložba putuje u Zenicu, potom Banjaluku, Mostar i Stolac.

Izložbu Stećak.3D organizuje Fondacija Mak Dizdar u okviru šireg projekta „StećAR:Enhanced Vision of Stećak“ čiji cilj jeste povezivanje mladih iz Bosne i Hercegovine kroz zajednički rad na proučavanju, zaštiti i promociji kulturne baštine, rekao je Nebojiša Savić, lokalni koordinator tima u Zvorniku.

OS SVETI SAVA IZLOZBA

Na izložbi će biti predstavljeni neki od najljepših stećaka sa 10 lokaliteta u Bosni i Hercegovini a posjetitelji izložbe će imati priliku da dožive potpuno novo iskustvo srednjovjekovnih nekropola pogledom kroz VR naočale, ističe Savić.

Ovo virtuelno iskustvo osmislio je Zlatan Filipović, profesor multimedijalne umjetnosti i dizajna na Američkom univerzitetu Sharjahu Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a Mašinski fakultet Univerziteta Džemal Bijediću Mostaru zaslužan je za izradu 3D printova.

Na web stranici https://stecakmap.info/koja je također, osmišljena i uspostavljena u okviru ovogprojekta, predstavljene  su fotografije, GPS koordinate i osnovni podaci o preko dvije stotine nekropola širom Bosne i Hercegovine, koje su prikupili projektni volonteri.

Svi zainteresovani će moći pogledati izložbu svaki radni dan do 18. juna od 10:00 do 18:00 sati.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se