izbor urednikanaslovnaRegija BiračVIJESTIZvornik

Upis 2021: Iz mašinske struke dolaze najtraženiji kadrovi. Predstavljamo vam zanimanja koja mogu da se upišu u TŠC -u

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dalo je saglasnost na Plan upisa učenika u prvi razred školske 2021/2022.godine u JU Tehnički školski centar Zvornik.

Prema Planu upisa predviđeno je formiranje 9 odeljenja u koje će biti upisano 216 učenika. Kao i prethodnih godina, sva zanimanja u školi su prilagođena potrebama lokalne zajednice, kao i rezultata anketiranja učenika završnih razreda osnovne škole.

Budući srednjoškolci će u struci mašinstvo moći da biraju između tri zanimanja: Tehničar CNC tehnologija, Automehaničar i Bravar-zavarivač.

Iz ove struke kao posebno aktraktivno zanimanje izdvajamo tehničara za CNC tehologije koji nakon školovanja stiče sledeće stručne kvalifikacije:

Pišu programe i rade na numerički upravljanim alatnim mašinama (strugovima i glodalicama)
Sa inženjerima mašinstva konstruišu sklopove mašina, mašinskih postrojenja i mašinske opreme
Crtaju, modeliraju, proračunavaju i optimiziraju mašinske dijelove i sklopove pomoću savremenih softvera
Bave se poslovima vezanim za projektovanje, gradnju, upotrebu i održavanje alata i mašina i razrađuju tehnološke postupke
Skiciraju i proračunavaju različite elemente mašina
Ovaj profil zahtjeva određenu kreativnost i veštinu koje učenik stiče izradom velikog broja programa za obradu na ovim mašinama. Ovo je najatraktivnije zanimanje u mašinstvu, jer objedinjuje projektovanje i proizvodnju primjenom računara.

Pored savremenih predmeta baziranih na računarskoj tehnologiji, učenici stiču znanja i iz klasičnog mašinstva u okviru predmeta kao što su: tehničko crtanje, mehanika, mašinski materijali, mašinski elementi itd.

Nastavni plan i program za zanimanje tehničar za CNC tehnologije:

Back to top button
Close
Close