2.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Upis 2021: Hemija – stub i budućnost moderne industrije

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dalo je saglasnost na Plan upisa učenika u prvi razred školske 2021/2022.godine u JU Tehnički školski centar Zvornik.

Prema Planu upisa predviđeno je formiranje 9 odeljenja u koje će biti upisano 216 učenika. Kao i prethodnih godina, sva zanimanja u školi su prilagođena potrebama lokalne zajednice, kao i rezultata anketiranja učenika završnih razreda osnovne škole.

planupisa21

Sve uslove potrebne da upišete željeno zanimanje kao i datume za upis možete da pronađete ovde http://www.jutsczv.org/index.php/aktuelnosti/vesti/item/393-konkurs-za-upis-ucenika-u-prvi-razred-2021-2022

Budući srednjoškolci će u struci hemija, nemetali i grafičarstvo imati mogućnost da upišu zanimanje hemijski tehničar.

Hemijski tehničar

Opis posla:

Hemijski tehničar organizuje i sprovodi laboratorijske postupke na području hemijskih reakcija i hemijsko-fizičkih tehnoloških operacija da bi utvrdili strukturu i kvalitet supstanci i uslove njihove optimalne primene. Rad započinje proverom funkcionalnost i opreme i slaganjem pojedinih aparatura, ukoliko je to potrebno.

Ako radi sa hemijskim laborantima, ima rukovodeću funkciju stoga utvrđuje tehnološke recepture i postupke prema kojima treba izvoditi zadatke kako bi koordinisao i kontrolisao njihov rad.

Hemijski tehničar mora znati rukovati opremom i koristiti računar u svakodnevnom radu. Pošto koordinira radom u laboratoriji, zadužen je za prikupljanje svih rezultata analiza pojedinih uzoraka te u okviru ovlašćenja donosi odluke o upotrebljivosti supstanci i o eventualnim merama za korekciju kvaliteta. U okviru svog rada hemijski tehničar vodi i dokumentaciju o radu, o kvalitetu sirovina i proizvoda te o dobijenim rezultatima izveštava nadređene.

Osim toga, sprovodi nadzor i odgovara za poštovanje mera i propisa zaštite na radu. Nadzire čišćenje laboratorijske opreme. Tokom rada vodi evidenciju o utrošenim hemikalijama i stanju laboratorijske opreme te priprema narudžbe potrebnog materijala.

Hemijski tehničar može biti i u dodiru s potrošačima proizvoda. Tako na primer tehničar koji u laboratoriji sintetiše ili analizira neku supstancu može korisniku sugerisati na koji će način optimalno iskoristiti sirovinu u daljoj proizvodnji. Vodi evidencije i o potrebama potrošača i njihovim mogućnostima potrošnje proizvoda. Da bi potrošačima dao što tačnije smernice i uputstva za primenu koje su u skladu s tehnološkim mogućnostima potrošača, tehničar prikuplja i obrađuje sve pisane dokumente i ispitivanja proizvoda. Svojim potrošačima takođe demonstrira primene proizvoda i zajedno s njima proverava kvalitet nakon primene. Ako se prilikom primenepojave problemi, utvrđuje uzroke te preduzima mere za njihovo rešavanje. U svom poslu mora pratiti stručnu literaturu, publikacije i propise u svojoj struci.

Radni uslovi:

Hemijski tehničari se zapošljavaju u naučno-istraživačkoj delatnosti te u laboratorijima pri hemijskoj proizvodnji, proizvodnji i preradi papira i proizvodnji nemetalnih materijala. Rade u zatvorenom i veštački osvetljenom prostoru. To mogu biti laboratorije ispunjene standardnom hemijskom opremom, ali i potpuno automatizovani, zatvoreni sistemi u koje tehničar stavlja pripremljene supstance, a zatim na kontrolnom ekranu prati tok hemijskog procesa. Rade standardno radno vreme osim kada treba nadgledati dugotrajnije hemijske reakcije. Rad se obavlja sedeći ili stojeći, a uključuje i povremeno podizanje tereta. U skladu s propisima zaštite na radu, potrebna je upotreba zaštitne opreme, rukavica, naočara i maski. Potrebno je i poštovanje procedura pri korišćenju i skladištenju otrovnih i zapaljivih materijala.

hemijskitehnicarnpp


POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se