SvijetVIJESTI

Malta će plaćati turistima kako bi je posjetili ovog ljeta

Kako bi pokrenula turizam nakon pandemije koronavirusa, ostrvska država Malta je u petak najavila plan novčanog podsticaja turista koji odsjedaju u hotelima, počevši od juna.

Kao navodi magazin Travel and Leisure, turistička uprava Malte platit će svakom posjetitelju koji rezerviše boravak od tri noći kod odabranih hotela sa tri do pet zvjezdica.

Turisti koji odsjedaju u hotelima sa pet zvjezdica dobit će 100 evra po osobi za svaku rezervaciju, dok će gosti hotela sa četiri zvjezdice „zaraditi“ 75 evra, a posjetitelji hotela sa tri zvjezdice 50 evra.

Ministar turizma Klejton Bartolo dodao je da će i hoteli davati jednake iznose, udvostručujući ih na svim nivoima, tako da posjetitelji mogu dobiti i do 200 evra za trodnevni boravak u hotelu sa pet zvjezdica. A oni koji odu na malteško ostrvo Gozo, dobit će dodatnih 10% podstcaja.

Sa 3,5 miliona evra predviđenih za plan pokretanja turizma, zemlja se nada da može privući više od 35.000 turista.

Trenutno je Malta još uvijek u djelimičnoj blokadi zbog pandemije, a prije nekoliko dana su napravili prve korake ka ponovnom otvaranju. Nakon što su duži period radile samo prodavnice osnovnih proizvoda i druge trgovine ponovo će se otvoriti u ponedjeljak, 26. aprila, a od istog dana grupe do četiri osobe moći će se okupiti javno, navodi se na web stranici turističke uprave Malte.

U utorak, 1. juna, će država službeno biti otvorena za putnike. Prema podacima Svjetskog savjeta za putovanja i turizam, 27% prihoda nacionalne ekonomije dolazi od turizma. Uzevši u obzir navedeni podstotak i pad broja turista u 2020. godini od 80%, razumljivo je zbog čega su vlasti pokrenule ovakav plan aktiviranja turizma.


Izvor
Klix
Tagovi
Back to top button
Close
Close