5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Italijanska kompanija obnavlja ski-centar „Igrišta“

VLASENICA – Italijanska kompanija „Leitner“ najbliža je poslu oko obnove i izgradnje ski-centra „Igrišta“ u Vlasenici, u koji će prema ranijim najavama biti uloženo 32 milona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Vlada Republike Srpske je ovaj zapušteni turistički kompleks dala na upravljanje „Olimpijskom centru Jahorina“.

Iako su sa Jahorine prvobitno planirali da se ovaj projekat finansira prodajom akcija, sve je izvjesniji model prema kojem će Italijani i graditi i finansirati skijalište.

Predsjednik Nadzornog odbora „OC Jahorina“ Nedeljko Elek potvrdio je da su pregovori u toku.

„Projekat i nabavku opreme bi finansirala izvozna agencija „Sače“ koja sa vladama sklapa direktne sporazume i finansira projekte italijanskih firmi, a „Leitner“ je iz te zemlje“, kazao je Elek.

Inače, prema planu ski-centar „Igrišta“ bi trebalo da ima tri glavne osnježene staze dužine oko 4.750 metara, a planirani su i zabavni zimsko-ljetni sadržaji.

Predviđena je i gradnja jednog šestosjeda ukupne dužine 820 metara i kapaciteta 3.000 skijaša na sat, te pokretne trake dužine 150 metara, kapaciteta 1.500 skijaša na sat.

Ski-centar „Igrišta“ nekada je bio jedan od najvećih ski-centara, ali je godinama unazad uništavan i devastiran. Imovina na samom skijalištu je pokradena, poskidane su žice i koturovi na ski-liftovima, elektromotori, ski-oprema te devastirani gotovo svi objekti. Hotel „Panorama“ prodat je i pretvoren u svadbeni salon.

Vlada RS je 2008. godine kupila imovinu propalog hotelsko-turističkog preduzeća “Zvijezda” iz Vlasenice i formirala akcionarsko društvo “Igrišta” i tada je dio kapaciteta djelimično renoviran. Uloženo je milion maraka.

Ski centar se nalazi na planini Javor iznad  Vlasenice, neposredno uz magistralni put koji od Zvornika vodi prema Han Pjesku i dalje Sarajevu ili Jahorini. Nosi naziv po istoimenom najvišem vrhu ove planine.

Kada je riječ o kompaniji „Leitner“ treba napomenuti da po pitanju radova i investicija oni gospodare Jahorinom.

Nakon što su izgradili gondolu „Javor-Partizan“ vrijednu 16 miliona maraka, gradiće i žičaru „Rajska dolina“, za koju će im biti plaćeno 17 miliona KM.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se