Regija BiračVIJESTI

Šekovići – Odata počast poginulim prpadnicima drugog reda specijalne policije

Veterani Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su dostojanstveno, poštujući epidemiološke mjere, danas u Šekovićima obilježili 28 godina od formiranja ove ratne jedinice.

Obilježavanje je počelo služenjem parastosa u Crkvi Presvete Bogorodice u Šekovićima, a nakon toga posjetom Spomen-sobi, gdje su učesnici skupa položili cvijeće i prislužili svijeće u znak sjećanja na poginule.

Ratni komandant Drugog odreda specijalne policije Šekovići Miloš Stupar izjavio je Srni da šekovićki odred policije bio pod posebnim udarom Suda BiH, a veliki broj pripadnika bio je obuhvaćen istragama, više njih suđenjima.

„Sedam ljudi je osuđeno na izdržavanje maksimalne kazne, po starom zakonu od 20 godina, sve zbog lažnog svjedočenja. Danas je naša obaveza da zatvorenicima i članovima njihovih porodica osiguramo da zatvoreničke dane izdrže što lakše, uz našu sveobuhvatnu pomoć“, izjavio je Stupar.

Bivši pripadnik elitne jedinice Specijalne brigade policije Jelenko Lukić izjavio je Srni da su danas pomiješana osjećanja sreće i tuge.

„Srećan sam što poslije godinu dana vidim drage ljude, ali sam i tužan zbog poginulih saboraca. Ovo je prilika da evociramo uspomene sa ratišta, na kojima je bilo teško i tužno, zbog ranjenih i poginulih boraca, ali sa druge strane bilo je i velikih uspjeha u borbama, što nas je održalo“, priča Lukić.

Jedinica je formirana 10. marta 1993. godine u Šekovićima, a u ratnim dejstvima šekovićki specijalci borili su se i na sarajevskom i krajiškom ratištu, Podrinju, Ozrenu, te na drugim mjestima gdje se branila Republika Srpska.

U borbama za odbranu Republike Srpske život je dao 21 pripadnik odreda, a bilo je više od 130 ranjenih.

O golgoti kroz koju su prošli pripadnici Drugog odreda svjedoče i dokumentarni Filmovi „Da se ne zaboravi“ i „Heroji tu pored nas“, autora Ljubiše Milutinovića.

Bivši pripadnik ove elitne jedinice Ljubiša Milutinović izjavio je Srni da dokumentarni film „Heroji tu pored nas“ govori o dva pripadnika odreda, Milošu Stuparu i Zoranu Tomiću Zgembi, koji su poslije rata doživjeli neviđenu golgotu i progon.

On je podsjetio da je Miloš Stupar proveo četiri godine i sedam mjeseci u istražnom zatvoru i da je u prvostepenom postupku osuđen ne 40 godina, da je Zoran Tomić proveo tri godine i šest mjeseci u istražnom zatvoru i osuđen na 32 godine zatvora, dok su u drugostepenom postupku obojica oslobođeni, što govori kolika je nepravda koju je sud učinio prema njima, a i drugim borcima koji nepravedno služe kazne.

Izvor
Srna
Back to top button
Close
Close