2.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Odgađanje plaćanja obaveza znači privrednicima

BANJALUKA – Vlada RS je prihvatila Inicijativu Privredne komore RS o privremenom odgađanju plaćanja poreskih obaveza, po godišnjim poreskim prijavama za 2020. godinu, saopštili su danas iz Komore.

Pojašnjenja radi, riječ je o obavezama koje dospijevaju za plaćanje do 31. marta 2021. godine, a inicijativa je u formi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgađanju plaćanja poreskog duga po hitnom postupku usvojena u utorak na sjednici Narodne skupštine RS.

Privredna komora RS je ovu inicijativu dostavila Vladi 25. marta, a na osnovu velikog broja zaprimljenih molbi članova Komore, privrednih društava koja se suočavaju s produženim dejstvima negativnih posljedica izazvanih pojavom virusa korona, koje još izazivaju poteškoće u njihovom poslovanju.

Kako kažu, njihov prijedlog je podrazumijevao da se obaveze po osnovu poreza na dobit, poreza na dohodak, naknade za unapređenje opštekorisnih funkcija šuma i protivpožarne naknade po godišnjim poreskim prijavama za 2020. godinu, koje dospijevaju za plaćanje 31. marta 2021. godine, privremeno odgode do 30. juna 2021. godine, uz propisivanje odredbe da će se navedene obaveze plaćati u ratama do kraja 2021. godine.

„Usvajanjem inicijative, Vlada je prepoznala hitne potrebe privrede RS, posebno uvažavajući epidemiološke mjere, opravdano donesene od strane Republičkog štaba za vanredne situacije RS u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja virusa korona, o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti za određene poslovne subjekte“, kažu iz Privredne komore RS.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, izjavio je Srni da odgađanje plaćanja poreskog duga u sadašnjoj situaciji pomaže stabilnosti, posebno onih djelatnosti čije je poslovanje sada ugroženo.

„Drago nam je da je Vlada RS prepoznala taj problem i da kroz zakonsko rješenje nastoji da pomogne privrednicima“, rekao je Trivić.

Zora Vidović, ministarka finansija RS, na sjednici NS RS o ovoj tački istakla je da se poreskim obveznicima omogućava olakšano poslovanje u ovoj teškoj situaciji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se