Uncategorized

Oprez pri kupovini preko inteneta za Dan zaljubljenih

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske upozoravaju građane da budu oprezni prilikom kupovine putem interneta, imajući u vidu da se 14. februar na međunarodnom nivou obilježava kao Dan zaljubljenih, te da je upravo u ovom periodu povećana kupovina, koja se u doba pandemije virusa korona preselila u virtuelno okruženje.

„Dan zaljubljenih – Valentinovo prilika je da se osobama koje volimo, znakom pažnje iskaže ljubav, a ovakvi posebni događaji nas čine ranjivijim nego inače. Izvršioci krivičnih djela koriste ovakve prilike da intenziviraju svoje aktivnosti“, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Iz MUP-a građanima posebnu pažnju skreću na lažne internet stranice za kupovinu, lažne igre na sreću, „romantične“ prevare, lažne dobitničke kartice, lažne internet stranice sa reklamama za Dan zaljubljenih, te „Phishing“ linkove i mejl poruke koje promovišu Dan zaljubljenih.

„Izostanak opreza može prouzrokovati da se vaš Dan zaljubljenih pretvori u upravo prevaren i prouzrokuje znatne finansijske gubitke, gubitke ličnih podataka, povjerljivih informacija, dokumenata i slično“, upozoravaju iz MUP-a Republike Srpske.

Više informacija građani mogu dobiti na internet stranici Odjeljenja MUP-a za visokotehnološki kriminalitet https://mup.vladars.net/index.php?vijest=vtk, posredstvom koje građani mogu da prijave takve sumnjive aktivnosti, dodaje se u saopštenju.

Back to top button
Close
Close