18.4 C
Zvornik
03. мај 2024.

Održana svečana ceremonija u Orašcu povodom Dana državnosti Srbije

Centralna državna svečanost povodom Dana državnosti održana je u Orašcu. U tom mestu je doneta odluka o podizanju ustanka protiv Turaka, a za vožda je izabran Karađorđe Petrović. Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica RS Željka Cvijanović prisustvovale su ceremoniji.

176905

Srbija slavi Dan državnosti. Tim povodom, predsednik Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama i poručio da je Sretenje veliki dan za Srbiju, dan kada se rađala moderna srpska država.

U memorijalnom kompleksu u Orašcu održana je ceremonija obeležavanja Dana državnosti Srbije.

Venac na spomenik vođe Prvog ustanka, Đorđa Petrovića Karađorđa, položile su premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je građanima i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću čestitala Dan državnosti.

176903

Premijerka Ana Brnabić poručila je na svečanosti u Orašcu da Srbija i u ovim teškim vremenima postaje sve jača i sve bolje mesto za život.

„Naši preci bili bi ponosni kako se bori svojim resursima i znanjem“, istakla je premijerka Brnabić.

Poručila je da Sretenje danas obeležavamo u svetu kakav nismo mogli da zamislimo pre godinu dana, u svetu suočenom sa najvećom krizom od Drugog svetskog rata, u kome se zbog pandemije sve preko noći promenilo i da prolazimo kroz nezabeležene izazove. 

Inspirisana sretenjskim duhom, Srbija je postala predvodnik u svetu, sopstvenim snagama najbolje organizovana u borbi protiv kovida, i pomaže u regionu, poručila je Brnabićeva. 

Duh sretenjske Srbije vodi nas i inspiriše i danas, rekla je Brnabićeva. „Srbija je moderna i jaka država koja vrednuje svoju istoriju i tradiciju i brine o građanima, nacionalnim interesima i ekonomiji“, kaže ona.  

„Naša dužnost je da čuvamo ono što nas okuplja i što su prethodne generacije ostavile, da svako naredno okupljanje bude znak našeg jedinstva i zajedništva“, rekla je predsednica RS Željka Cvijanović na ceremoniji.

Poručila je da je današnja Srbija dokaz da su sve prepreke u prošlosti uspešno savladane i da je Srbija dovoljno jaka i odlučna da se uhvati ukoštac sa onim izazovima koje nosi budućnost.  

Pomen Karađorđu i ustanicima služio je vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se