8.1 C
Zvornik
27. април 2024.

Matić: Faкtoring ubrzava кretanje robno-novčanih toкova

Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ iz Zvornika Mile Matić smatra pozitivnim što je Republika Srpska dobila Zakon o faktoringu kojim se kreira investicioni okvir za ubrzano kretanje robno-novčanih tokova putem otkupa nedospjelih potraživanja.

Matić je rekao novinarima da je Zakon o faktoringu novina u Republici Srpskoj i nepoznat za mnoga preduzeća, a zapravo je riječ o prodaji nedospjelih potraživanja.

Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ zahvalio se institucijama Republike Srpske koje su donijele ovakav zakon, što je bilo neophodno i jako značajano za realni sektor da se ubrzaju robno-novčani tokovi.

„Кompanija Alumina je iskazala zainteresovanost kako za međunarodni, tako i za domaći faktoring“, kaže Matić, te pojašnjava da se faktoringom novac ubrizgava brže, investicioni ciklus se ubrzava, jednostavno, pravi se pomjeranje u okviru ekonomskih kretanja, što je neophodno za poslovanje i poboljšanje likvidnosti.

Matić je rekao da je pitanje koliko će poslovni ambijent, odnosno faktoring društva i banke primjenjivati na terenu zakonski kapacitet faktoringa.

On je naglasio da je dobro što je stvoren okvir da domaći faktoring funkcioniše.

„To je veoma značajno gdje smo mi dužnik, jer svi naši uslovno rečeno lokalni dobavljači koriste taj opseg prava koji dolazi iz faktoringa i ubrzavaju se njihovi tokovi“, rekao je Matić.

On kaže da će i dalje sarađivati sa bankama, uključujući resore razvojnih banaka i faktoring društva, da probaju da rade međunarodni faktoring, što je za ovu kompaniju jako značajno jer imaju uvijek u prosjeku petnaestak miliona evra nedospjelih potraživanja od ino kupaca, od kojih je većina listirana na međunarodnim berzama sa reputacijom AAA+, što znači da je praktično rizik za otkup potraživanja prema njima nepostojeći.

Matić je naglasio da sve ide brže, jer se lakše dolazi do novca i obrta novca, te da se rokovi skraćuju, što je normalna neka pozicija da se ide u korak sa svijetom.

„To je sve značajno za poslovanje kompanije Alumina. Naravno, nismo još iscrpili sve mogućnosti, ali imamo stalnu komunikaciju sa banakama da sve ovo apsorbujemo u kapacitetu koji kompaniji treba“, rekao je Matić.

Narodna skupština Republike Srpske u decembru je usvojila Zakon o faktoringu, koji će, kako je najavljeno, privrednicima omogućiti jednostavniji i brži dolazak do novca na tržištu, odnosno do sredstava koja potražuju od domaćih, ali i kupaca iz inostranstva.

Očekuje se da Zakon o faktoringu obezbijedi i veću pravnu sigurnost u poslovanju ugovorenih strana, što će, smatraju privrednici, uticati na povećanje investicija, konkurentnosti privrednih subjekata i smanjenja njihove zaduženosti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se